Tom Ford – en framgångssaga

Tom Ford – både varumärket och personen – är en framgångssaga kantad av succé och innovation. Här är historien bakom en av världens ledande modedesigners och hans självbetitlade varumärke.

Det var i Austin, Texas som Tom Ford föddes 1961. Hans båda föräldrar var mäklare och hans karriär var tänkt att fortsätta i snarlika banor. Så blev det inte. Han började istället studera inredningsdesign och konstvetenskap, och tog senare sin examen i arkitektur. Tom Ford kom dock snabbt till insikten att mode var den stora passionen i hans liv. Hans modekarriär började med en praktikplats på Chloes pressavdelning i Paris. Efter praktiken flyttade han till Milano där en ny karriär som modedesigner rivstartade.

En osannolik karriär

Tom Ford började med att designa Guccis damkollektion, men redan två år senare fick han axla rollen som designchef. Efter ytterligare två år blev han Guccis kreativa direktör. Gucci förvärvade det ikoniska märket YSL i slutet av 90-talet, och Tom Ford såg till att vitalisera märket genom att införliva morgondagens design. Succén lät inte vänta på sig. Under åren hos Gucci och YSL bidrog Tom Ford till att öka börsvärdet från 230 miljoner dollar till svindlande 3 miljarder dollar!

designen i fokus

2005 drog Tom Ford igång sitt självbetitlade märke som snabbt tog världen med storm. Genom åren har Tom Ford fått halva Hollywood att bära hans kläder och accessoarer. Med en närmast kuslig precision driver Tom Ford sin vision om vad framtidens moderna trendsättare suktar efter, alldeles oavsett om det rör sig om solglasögon eller smokingar.

Solglasögonen TF0336-55J från Tom Ford.

Genom en uppfinningsrik och stundtals utmanande design har han lyckats skapa sig en helt egen spelplan för sina lyxiga glasögon och solglasögon. Tom Ford blandar sofistikerad lyx med iögonfallande detaljer och vackra linjer. Kort och gott – perfektion.

En renässansmänniska

Förutom sin karriär som en av modebranschens största kreativa krafter har Tom Ford även gjort sig ett namn i filmbranschen. 2009 skrev och regisserade han filmen A Single Man och 2016 gjorde han en återkomst med filmen Nocturnal Animals, som han också skrev och regisserade. Båda filmerna blev Oscarsnominerade, och Tom Ford blev själv nominerad till en rad andra priser.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine