Tillvänjning av progressiva glas

Progressiva glasögon är det perfekta valet för dig som lider av åldersynthet. Så här använder du dem för bästa tänkbara upplevelse.

Visste du att progressiva glasögon är anpassade för att korrigera ålderssynthet och har både avståndsstyrka och lässtyrka i samma glas? Detta möjliggör att du med ett och samma par glasögon får bra synskärpa på alla avstånd. Läs mer om hur de fungerar här.

Kan alla vänja sig?

Det är väldigt sällsynt att en person inte kan vänja sig vid moderna progressiva glasögon. För vissa går det snabbt medan andra behöver en längre tillvänjningsperiod. Om du har stor skillnad mellan avstånds- och närstyrkan alternativt lider av yrsel eller dåligt balanssinne kan tillväjningen vara något besvärligare.

Varför behöver man vänja sig?

Hjärnan och ögonen måste helt enkelt lära sig hantera glasens olika brytning och hitta de olika synfälten. Därför kan det kännas lite konstigt att bära progressiva glasögon till dess ögonen har vant sig vid att skifta mellan när- och avståndsdelen.

Man med progressiva glasögon.

Vilka problem kan uppstå under tillvänjningstiden?

Vissa kan uppleva huvudvärk, yrsel eller felaktig avståndsbedömning. Under de första dagarna kan det exempelvis kännas obehagligt att gå i trappor och man kan uppleva tunnelseende eller att saker buktar sig. Misströsta inte, problemen försvinner successivt.

Tar det tid att vänja sig även om jag haft samma typ av glas tidigare?

Ja, sannolikt. Eftersom bågens form, glasen och styrkorna förmodligen skiljer sig från dina tidigare glasögon.

Vad gör jag om det fortsätter kännas obekvämt?

Om glasögonen inte känns bekväma efter två till tre veckor kan det vara dags att kontakta vår kundservice på 020-23 20 20 eller maila kundservice@lensway.se så hjälper vi dig.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine