Sminkad kvinna med glasögon.

Smink och glasögon – tänk på det här!

Glasögon är så mycket mer än bara ett synhjälpmedel. Lär dig hur du bäst kombinerar smink med glasögon för en perfekt look.

Med hjälp av ett par glasögon och ett smart sminkval kan du ta din stil till helt nya nivåer, men glöm inte bort att de måste jobba tillsammans. Glasögon i högre styrkor kan få ögonen att se annorlunda ut genom glasen. Men det går att motverka genom makeup. Läs sminkexperternas bästa tips.

Kvinna sminkar sig framför spegel.Prova att lägga på lite mer färg om du bär glasögon med antireflexbehandling då färgerna blir mindre framträdande genom glasen.

Välj antireflexbehandling

Vår antireflexbehandling (som givetvis ingår med alla våra glasögon) tar bort störande reflexer och gör att dina ögon syns tydligare.

Mer färg

Prova att lägga på lite mer färg om du bär glasögon med antireflexbehandling då färgerna blir mindre framträdande genom glasen. Ofta är det kontrasterna (skillnaden mellan mörka och ljusa toner) som försvinner mest.

Ögon

Försök att använda dig av ”naket” smink eller ljusare färger på dina ögonlock då det kan få dina ögon att se både större och ljusare ut. Om du dessutom använder en färg som är något mörkare än din egen ögonfärg på toppen och botten av ditt öga kan du få dina ögon att stå ut ännu mer. Glasögon kan göra att en skugga bildas under ögat. Motverka det genom att applicera concealer (1–2 toner ljusare än din hudfärg) j skuggområdet.

Glöm inte skuggor

För närsynta tenderar ögonen att se mindre ut genom glasögonen. Tänk på att lyfta ögonen med en ljus skugga under ögonbrynet och i den inre ögonvrån, markera globlinjen lätt, och undvika mörk eyeliner innanför nedre fransraden. Det gör att ögonen ser mindre ut. En ljus eyeliner innanför fransraden kan hjälpa till att få ögat att se större ut, och mascara på alla fransar – både uppe och nere – hjälper till att öppna ögat.

Gör ögonen mindre runda

Hos långsynta personer ser ögonen större och rundare ut genom glasögonen. Att markera globlinjen med en mörkare skugga, och sudda lite eyeliner i en mörk färg (våga prova något annat än svart!) längs den yttre tredjedelen av fransraden kan göra att ögonen ser mindre runda ut.

Ögonfransar

Det viktigaste att tänka på när du använder mascara är att krulla dina ögonfransar innan du applicerar sminket så att de inte ligger mot glaset och kladdar ner. Du kan också använda dig av mascara som ger volym istället för längd för att motverka kladd på glasen.

Undvik fransförlängning

De mest fransförlängande mascarorna kan göra att fransarna slår emot glasen, vilket kan kännas obehagligt. Tänk även på att lösögonfransar inte alltid lämpar sig med glasögon (åtminstone om du tänker blinka) trots den häftiga effekten man kan få.

Sminkade ögon.Glöm inte bort ögonbrynen! Med rätt touch skapar du en snygg inramning till bågarna som ger en harmoni mellan ögat och glasögonen.

Markera ögonbrynen

Ögonbryn och glasögon kan tillsammans hjälpa ditt ansikte att stå ut. Om du har ljusa ögonbryn, kan uppmärksamheten snos av dina bågar, så det kan vara bra att markera dem lätt med puder eller en mjuk suddad penna.

Foundation

Om du upplever att dina glasögon har en tendens att glida från din näsa när du använder foundation kan du testa att använda kladdfri eller vattentät foundation. Du kan också använda ett så kallat setting powder så att din foundation fäster bättre.

Håll sminket på plats

Om du använder kräm eller gel-baserat smink slipper du att puder dammar och hamnar på glasögonlinserna. Numera finns många puderögonskuggor som sitter som berget, och även olika primers som håller även den mest flagnande skugga på plats hela dagen.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine