Öga i närbild.

Skötselråd för kontaktlinser

Både våra ögon och kontaktlinser är väldigt känsliga för smuts och bakterier. Därför är det viktigt att man är noggrann med skötseln av linserna för att undvika onödiga komplikationer. Dessutom ger man linserna möjligheten att bibehålla sin komfort.

Vid all hantering av kontaktlinser gäller det att först grundligt tvätta sina händer. Använd förslagsvis en mild tvål och en handduk som inte luddar av sig. Linsen sätts i och tas ut med ett enkelt handgrepp, tänk på att hålla linsen som en skål på ditt pekfinger och att inte vika den.

Viktigt är även att fukta linsen och handen med korrekt linsvätska innan du sätter in den. Det är också en bra idé att alltid sätta i dina linser i samma ordning, så att du inte blandar ihop vilken som är höger och vilken som är vänster.

Vid förvaring av dina linser så tömmer du linsvätska i linsetuier (medföljer oftast linsvätskor) och lägger sedan ner linserna där. När det gäller linsvätska finns det en del att ta i beaktning.

Linsvätskor och ögondropparAnvänd alltid linsvätska

Såvida du inte använder endagslinser (eller i vis mån dygnetruntlinser) så är linsvätskan en bärande del i skötseln av dina kontaktlinser. Linsvätskor används för rengöring, skötsel, desinfektion och förvaring av dina kontaktlinser. Om du inte regelbundet rengör dina linser med ändamålsenlig linsvätska riskerar du drabbas av ögoninfektioner och att kvaliteten på dina linser drastiskt försämras. Med linsvätskan tar du död på alla bakterier och mikroorganismer som kan ha hamnat på linsen och motverkar proteinbeläggningar på den.

Alla återanvändbara linser ska således rengöras med passande linsvätska. Det krävs att man med professionell hjälp kollar upp vilka linsvätskor som är kompatibla med de linser man själv har. Mjuka och hårda linser behöver till exempel olika linsvätskor. Det är också viktigt att veta att olika människor reagerar olika på olika linsvätskor.

En annan förhållningsregel är att flaskan med linsvätska alltid ska vara sluten när den inte används, flaskmynningen får heller aldrig röras för att undvika att smuts ska komma i kontakt med vätskan. Det är även brukligt att rengöra och lufta linsetuit dagligen, helst ska man också byta ut etui efter en månad.

Olika typer av linsvätskor

Det finns som sagt ett flertal linsvätskor att välja bland, många med olika funktioner. Den vanligaste sorten är en så kallad multifunktionsvätska. Det är en typ av vätska som gör skötseln av dina linser till en enkel sak, den rengör, förvarar och desinficerar linserna åt dig. Den senaste generation av multifunktionella vätskor innehåller även ämnen som gör att linsen bättre håller fukten under dagen.

En annan variant är hydrogen peroxid-vätskan som passar de som är känslig för den fuktgivande funktionen i de multifunktionella-vätskorna. Den här typen av linsvätska tränger i linsen och rengör den på djupet. För den som vill ha en mer portabel förpackning med linsvätska, så finns det ögondroppar. Dessa är behändiga att ha med sig och det är bara droppa direkt på ögat så fort du känner dig torr.

  Tillbaka till magazine