Glasögon, fodral och putsduk.

Skötselråd för dina glasögon

För att skydda dina glasögon mot slitage, fukt, smuts och damm krävs viss försiktighet. Lär dig hur du maximerar livslängden för dina glasögon samtidigt som du förbättrar din synkomfort.

Det finns många anledningar till varför du inte bör snåla på kärleken till dina glasögon. Genom att vårda glasögonen ömt spar du nämligen pengar och får en bättre synkomfort på kuppen. Dessutom gäller garantin vid eventuella fabrikationsfel om dina glasögon skötts på rätt sätt.

Glasögon och två små byggarbetare.

Så här tvättar du dina glasögon på bästa och enklaste sätt:

 1. Skölj glasögonen i ljummet vatten.
 2. Använd dina fingrar för att försiktigt tvätta glasen med putsmedel för glasögon eller PH-neutralt diskmedel.
 3. Avlägsna medlet med fingrarna samtidigt som du sköljer glasögonen i rinnande vatten. Skaka sedan av överflödigt vatten.
 4. När glasögonen är riktigt rena kan du torka av dem med en putsduk eller ren och luddfri bomullshanduk. Nu kommer de mesta av vattnet redan ha försvunnit från glaset så du bara behöver torka bågarna.
 5. Borsta bort eventuell smuts från kanterna och näskuddarna med en mjuk tandborste men var noga så du inte borstar glaset.

Undvik repor i glaset

 • Det allra enklaste sättet för att undvika repor är att köpa till en kompletterande ytbehandling i samband med ditt glasögonköp.
 • Förvara alltid dina glasögon i fodralet när de inte används. Har du dem i fickan, i handväskan eller på bordet finns risk för att glasen repas.

Undvik repor

Eyewear string thin leather black

Ett annat sätt att undvika repor är använda ett senilsnöre – för att  se till så att du inte tappar glasögonen eller kunna ha dem hängande runt halsen istället för att lägga ner i väskan utan fodral. 

Var rädd om ytbehandlingen

 • Innan du putsar dina glasögon, skölj dem först i ljummet vatten för att ta bort partiklar som riskerar att repa ytan. Undvik att skölja dem i för hög vattentemperatur för att inte riskera att ytbehandlingen spricker.
 • När du rengör dina glasögon, använd putsmedel för glasögon eller PH-neutralt diskmedel. Använd aldrig produkter som innehåller ammoniak som t.ex. fönsterputs då det kan skada ytbehandlingen på glasen

Använd putsduk

 • Använd den putsduk som medföljer med dina glasögon, eller en annan mjuk duk. Använd aldrig grovt tyg, hushållspapper eller liknande då det kan skada ytbehandlingen på glasen.
 • Tvätta din putsduk med jämna mellanrum över 40 grader då smuts och partiklar fastnar i putsduken och kan orsaka repor i glasen. Använd aldrig mjukmedel eftersom det kan fastna i tyget och efterlämna spår på glasögonen nästa gång du rengör dem.

rengöra glasögon

Våtservetter för rengöring av glasögon – Soft Clean, 20 st

Undvik onödigt slitage

 • Ta alltid av dig glasögonen när du sprayar håret då hårsprayen kan skada både båge och glas.
 • Tänk på att plastbågar kan absorbera ämnen från huden (t.ex. salter). Det är det du ibland kan se som en vitaktig hinna på dina plastbågar. För att undvika att bågen mattas med tiden bör du använda ett äldre par vid exempelvis träning.
 • Undvik att lägga glasögonen där det är stark värme som t.ex. i bilen eller utsätta dem för höga temperaturer från exempelvis ugn, bastu eller liknande då detta kan skada ytbehandlingen.

Tips: Känner du att dina nya bågar inte sitter helt perfekt? Eller kanske behöver du byta ut dina nuvarande glasögon mot ett par nya? Ring vår trevliga kundservice på 020-23 20 20 så hjälper vi dig. Vi samarbetar dessutom med ett flertal optiker runt om i landet.

Här är några av våra mest populära bågar just nu:

Se hela vårt glasögonsortiment här och beställ dina nya favoriter idag!

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine