Skippa linser vid förkylning

Skippa linser vid förkylning

Att förkylning och linsbärande inte hör ihop har du säkert hört. Men varför är det så och gör du verkligen bäst i att låta ögonen vila från linser? Vi reder ut!

Att bära linser när du är sjuk och snorar är ingen bra idé. Anledningen är att ögats slemhinnor svullnar upp och att ögonen rinner. Dessutom ökar risken för infektion när du är förkyld och ögonens motståndskraft mot yttre faktorer blir sämre.

– Det förekommer fler virus och bakterier i ögat när du är förkyld, vilket ökar risken för kontaktlinsrelaterade komplikationer. En tumregel är att vara symtomfri innan du börjar använda dina linser igen, säger optikern Carl Fredrik Kanington.

Ögon.
Vid förkylning förekommer fler virus och bakterier i ögat som ökar risken för linsrelaterade komplikationer.

Undvik ögoninflammation

I stället för att pilla med fingrarna i ögonen för att få in linserna är rådet att använda glasögon de dagar man är förkyld. Det är lätt att glömma att virus och bakterier kan överföras från fingrarna till linserna och orsaka ögoninflammation.

– När du blivit helt frisk från din förkylning är det bra att avvakta med linserna, i alla fall någon dag. Du bör även slänga de gamla linserna och börja om med ett nytt par, råder Carl Fredrik Kanington.

Att tänka på

  • Använd dina glasögon tills du blir frisk! Tänk på ögonhälsan.
  • Låt gärna ögonen vila någon extra dag efter att du varit sjuk, innan du använder linser igen.
  • Även dygnet-runt-linser ska tas ut under förkylning.
  • Om du fortfarande är lite torr i ögonen, använd ögondroppar i några dagar.
Mille Lansburgh

Mille Lansburgh

Redaktör LensWay

”Ord är laddade pistoler”, sa Jean-Paul Sartre. Och han har givetvis rätt. Försöker skriva med sprängkraft och inte krångla till det i onödan. Att skriva om optik handlar om att inspirera och vägleda. Få dig att kunna uppleva varje ögonblick!

  Tillbaka till magazine