Skaffa linser

Skaffa linser? Det här behöver du veta

Bär du kanske redan glasögon men aldrig använder kontaktlinser, eller misstänker att du har ett synfel och är på väg att boka en tid hos en optiker?  I den här artikeln så kommer du att få reda på allt du kan tänkas fundera över när det kommer till att börja använda linser.

Att använda linser har många fördelar då det ger dig en större frihet. Dels så får du ett betydligt bättre perifert seende som kan vara väl till hands om du utövar någon sport eller är en mycket aktiv person, men det är också väldigt bekvämt. Man slipper oroa sig för att råka sätta sig på, eller råka repa de ömtåliga glasögonen. Man får en större rörelsefrihet helt enkelt.

Vår storsäljare bland förstagångsanvändare av linser

När du ska använda linser första gången 

Många som ska skaffa linser oroar sig främst för hur det kommer att gå när de ska sätta in och ta ut dem. Detta då många människor anser att det är obehagligt att peta i ögonen, men det positiva är att det är något som optikern hjälper dig med.

När du vill skaffa linser så kommer optikern förutom att ge dig ett linsrecept på ditt synfel även att visa dig genomförligt hur du hanterar att bära linser, hur ofta du behöver byta dem samt hur länge du kan använda dem. När du väl bär dina linser så kan det ta ett tag innan du vänjer dig med att ha dem i ögonen, och det kan ta allt från ett par timmar till ett par dagar innan ögonen vant sig helt.

Vad är viktigt att tänka på då man använder linser?

Det viktigaste vid hantering av dina linser är din hygien. Så se till att du alltid har tvättat händerna noga först med tvål och vatten. Torka också händerna noga innan du ska sätta in linserna. Läs mer här hur man sätter in linser och tar ut linser. Det är inte så svårt att ta ut linserna även om det kan kännas läskigt första gångerna när börja med linser. Viktigt är att du alltid tvättar dina händer noggrant innan du hanterar dina linser.

Var också försiktig så att du inte skadar dina linser när du tar ut dem, då de är mycket tunna och ömtåliga. Om du använder månadslinser, så är det viktigt att du lägger ner dem i linsvätska direkt så att linsen bevarar sin fuktighet när du tar ut dem på kvällarna.

Viktigt att göra synkoll med jämna mellanrum 

Även om du fått ett synrecept hos optikern för flera år sedan, så kan din syn ha ändrats sedan dess. Det är viktigt att man gör syntest minst en gång per år för att se över om man behöver ändra sin styrka in sina linser eller glasögon. Synen förändras konstant och det är vanligt att synen blir sämre med åldern. 

Beställa linser 

Hos oss så finner du ett brett utbud av kontaktlinser som passar för alla typer av ögon och synfel. Oavsett vad du har för styrka på dina linser, så kan du enkelt fylla i dina personligt anpassade detaljer och få dina linser hemskickade till dig. När det kommer till att välja rätt linser för dina ögon så finns det flera faktorer som spelar in, som bland annat skaffa linser pris, komfort och om det ska vara endagslinser eller månadslinser.

Det finns också kontaktlinser i olika typer av modeller som passar för olika typer av behov. Endagslinser kan du bara använda en dag och kastar dessa på kvällen och öppnar en ny förpackning på morgonen. Månadslinser tar du ut på kvällarna och lägger i ditt linsfodral i linsvätska och sätter in igen på morgonen.

Så här gör du för att beställa våra linser:

  • När det kommer till att välja rätt linser för dina ögon så bör du välja ett par som passar dina behov.
  • När du har valt de linser som du önskar beställa, så fyller du i vilka styrkor som du vill ha på dina linser. Här fyller du i för både höger öga och vänster öga.
  • Skicka din beställning och ta emot dina nya kontaktlinser i brevlådan!

Olika typer av kontaktlinser 

Det finns många olika linser att välja på och det kan vara svårt att veta var man ska börja. Du kan mer eller mindre helt beställa linser efter dina behov och hur du lever. Om du t.ex är en person som oftast somnar på soffan på kvällarna, så kan dygnetruntlinser passa dig utmärkt. Om du tycker en månad känns länge, så kan du även ha veckolinser och byta veckovis.

Att ha brytningsfel, eller astigmatisk som det också kallas är ett mycket vanligt synfel och om du har detta synfelet så passar de toriska linserna dig som är till för just astigmatism. Med åldern blir synen sämre och de perfekta linserna för ålderssynthet är multifokala linser.

Att byta ögonfärg tillfälligt är också något som är möjligt med linser, då man kan använda färgade linser som då lappar över din naturliga ögonfärg och ger dig en helt ny ögonfärg på nolltid!

Sara Wallin

Sara Wallin

REDAKTÖR LENSWAY

Modeexpert och trendspanare

  Tillbaka till magazine