man sätter i en lins

Så gör du för att sätta i och ta ur linser

Många tycker att det är obehagligt att använda linser i början innan man lärt sig att sätta i och ta ut dem. Att använda linser är ingen konst med tiden – men det är alltid lite obehagligt i början innan man har vant sig och många upplever ett starkt obehag med att peta i sina ögon. Kontaktlinser är dessutom en medicinteknisk produkt som kräver en noggrann hantering.

Här kommer vi att ge dig en grundläggande beskrivning av hur du bör sätta i och ta ur dina linser, men först behöver du tänka på detta:

  • Det är viktigt att komma ihåg att vid all hantering av linser är en god hygien A och O. För att dina ögon ska hålla sig friska så behöver du tvätta dina händer innan du tar med fingrarna i linsen.
  • Försök att undvika att hantera dina linser i badrummet då det generellt sett är en miljö där det finns mycket bakterier.
  • Innan du gör dig redo för att sätta i dina linser så bör du alltid kontrollera att linserna är hela.
  • En lins ska ligga som en skål mot din fingertopp för att vara vänd åt rätt håll, var alltid noga med att se så att linsen är vänd åt rätt håll innan du sätter in den.

Lins på finger.

 

Air Optix EX måndaslinser från Alcon

De perfekta månadslinserna för nybörjare, då de är speciellt formade för att enklare kunna balansera på fingerspetsen och därför enklare att placera i ögat. Bekväma att bära och tillför mycket syre till ögonen.

1-Day Acuvue Moist linser

Endagslinser som tillför ultimat med fukt till dina ögon hela långa dagen. Mjuk och skön passform som även skyddar mot både UVA och UVB strålning. Passar särskilt bra till allergiker då du byter linser varje dag.

Hur gör jag för att sätta i linser första gången?

När du besöker din optiker för att få ditt linsrecept så kommer även optikern att gå igenom med dig hur du använder linser och hur du sätter in och tar ut dem. Efter att du har lärt dig hur man gör, så kommer det sedan ta ett tag innan du har vant dig. Linsen ska ligga som en skål på din fingertopp för att vara rättvänd. Om kanterna på linsen är ojämna så är linsen felvänd.

För att sätta in linser så gör du på följande sätt:

● Innan du börjar så måste du som nämnt alltid tvätta händerna först noggrant med en oparfymerad tvål. Flytande tvål är också att föredra framför en hård då den senare lättare för vidare smittor och bakterier.

● Rengör linsen med linsvätska så att du är säker på att den är ren från eventuellt skräp.

● Linsen sätts i och tas ut med ett enkelt handgrepp, lägg linsen på pekfingrets spets och håll den så den är formad som en skål. Med den lediga handen håller du upp det övre ögonlocket så att du inte kan blinka.

● Dra det nedre ögonlocket nedåt och närma dig med linsen. När du är riktigt nära med linsen så ska du titta uppåt och låta linsen följa med.

● Vänd blicken upp mot taket och sätt försiktigt ner linsen mot den nedre delen av ögat. Avsluta med att långsamt släppa tillbaka ögonlocken och blunda en kort stund.

Dailies AquaComfort Plus linser för nybörjare

En av de mest omtyckta endagslinserna i vårt sortiment som innehåller en hög fukthalt på hela 69 % och som fräschar upp dina trötta ögon varje gång du blinkar. Passar de som har känsliga ögon och ofta upplever att ögonen är trötta mot kvällen.

Hur gör jag när jag ska ta ut linser första gången?

När du tar ut linserna är det givetvis lika viktigt att tvätta händerna noggrant som det är när du ska sätta in dem. Försök också att göra det i samma ordning så du inte blandar ihop linserna.

● Håll upp ögat så mycket du kan och fokusera din blick uppåt.

● För sedan sakta pekfingret mot ögat tills du rör linsens nedre kant.

● Kläm försiktigt fast linsen mellan pekfingret och tummen och ta därefter ut linsen.

Att ta ut linser med långa naglar kan vara lite problematiskt och är inte heller något att rekommendera då dina naglar kan skada de känsliga ögonen. Det finns i dessa fall hjälpmedel att ta ut linser, bland annat kan du ta ut linser med en liten sugpropp som gör att du slipper peta med fingrarna direkt i ögonen.

Jag får inte ut linsen – vad ska jag göra?

Om du inte får ut linsen ur ögat så kan det hända att linsen inte ligger rätt i ögat och skaver och ibland kan den åka upp en bit bakom det övre ögonlocket. Det är dock helt omöjligt för linsen att försvinna bakom ditt öga, vilket många är rädda för. Om din lins åkt fel i ögat så brukar linsen komma fram efter en del blinkningar och genom att du sköljer ögat. Om du är orolig så är våra bästa ta ut linser tips att hålla lugnet och upprepa metoderna ovan. 

Beställ dina linser enkelt och smidigt online 

Hos oss på Lensway så kan du finna ett brett sortiment av kontaktlinser som passar för olika typer av synfel och behov. Att välja rätt linser kan vara väldigt individuellt då det är många faktorer som kan spela in. Vissa anser att priset är det viktigaste och andra att de ska vara så bekväma som möjligt.

Om du exempelvis är allergiker och har problem med torra ögon, så kan kanske endagslinser passa dig som bäst. Eller för dig som reser en hel del så kan det vara skönt att använda vecko- eller månadslinser, så att du slipper ta med dig flera förpackningar linser när du är på språng.

Biofinity Toric linser
Sara Wallin

Sara Wallin

REDAKTÖR LENSWAY

Modeexpert och trendspanare

 Tillbaka till magazine