Kvinna sätter i lins.

Sätta i och ta ut linser

Linser är en medicinteknisk produkt som kräver en noggrann hantering. Här får du en grundläggande beskrivning av hur du bör sätta i och ta ut dina linser.

Det är viktigt att komma ihåg att vid all hantering av kontaktlinser är en god hygien A och O. För att dina ögon ska hålla sig friska behöver du tvätta dina händer innan du tar i linsen. Försök att undvika att hantera dina linser i badrummet då det är en miljö där det finns mycket bakterier.

Kvinna med lins på sitt pekfinger.

Så här sätter du i linsen

Inled alltid med att tvätta händerna noggrant med en oparfymerad tvål. Flytande tvål är också att föredra framför en hård då den senare lättare för vidare smitta.

Skölj sedan händerna och torka med en handduk som inte luddar. Om det är en ny lins så är det bara att ta ut den ur förpackningen och säkerställa att den är rättvänd. Många linser är behandlingsmarkerade med färger så att du enklare ska kunna avgöra vilken som är den rätta sidan.

Om det är en lins som du redan använt så behöver du skölja den med linsvätska för att få bort all smuts. Det är också en bra idé att alltid sätta i linserna i samma ordning, på så sätt blandar du förhoppningsvis inte ihop vilken som är höger lins och vilken som är vänster.

Linsen på pekfingrets spets

Linsen sätts i och tas ut med ett enkelt handgrepp, lägg linsen på pekfingrets spets och håll den så den är formad som en skål. Med den lediga handen håller du upp det övre ögonlocket så att du inte kan blinka.

Sedan använder du de andra fingrarna på handen du håller linsen med för att dra ner det undre ögonlocket.

Lins på finger.

Vänd blicken upp mot taket och sätt försiktigt ner linsen mot den nedre delen av ögat. Avsluta med att långsamt släppa tillbaka ögonlocken och blunda en kort stund.

Så här tar du ut linsen

När du tar ut linserna är det givetvis lika viktigt att tvätta händerna noggrant. När det är avklarat tittar du upp mot taket och håller ner det undre ögonlocket.

Försök göra det i samma ordning så du inte blandar ihop linserna. För sedan sakta pekfingret mot ögat tills du rör linsens nedre kant. Sedan drar du linsen ner tills den befinner sig över ögonvitan. Med ett försiktigt grepp mellan pekfinger och tumme kan du nu ta ut linsen.

  Tillbaka till magazine