Linskontroll

Så går en linskontroll till

Efter cirka tolv månaders användning av linser är det hög tid för din första linskontroll. Men vad är det och varför är det nödvändigt? Här förklarar vi allt du behöver veta.

På samma sätt som vi besöker tandläkaren en gång om året bör en regelbunden kontaktlinsanvändare göra ett årligt besök hos optikern. Det är här du får reda på om du använder rätt sorts linser och hur bra din ögonhälsa egentligen är.

INFÖR LINSKONTROLLEN

Ta gärna med dig dina glasögon – om du har några – och antingen ett linsset eller en gammal linsförpackning.

Om du har kvar ditt senaste linsrecept så får du gärna ta med det också. I övrigt är det förstås att föredra om linserna sitter där de ska (i ögonen) inför kontrollen.

UNDERSÖKNINGEN – STEG FÖR STEG

Det första som händer på din linskontroll är att du berättar om dina upplevelser och eventuella besvär för linsoptikern. Därefter använder optikern ett biomikroskop för att titta på dina ögons syretillförsel, hornhinnor, slemhinnor och tårvätska.

Kvinna undersöker ögonen hos optiker.

När det är gjort kan kontaktlinsens passform och rörlighet granskas för att se om modellen du använder passar dina ögon. Först efter det ska styrkan utredas. Undersökningen gör inte ont och tar omkring en halvtimme.

TÄNK PÅ DETTA EFTERÅT

Efter linskontrollen skriver optikern en ordination. Då får du veta om du kan fortsätta med de linser du har i dag, om du behöver justera styrkan eller prova en annan modell som lämpar sig bättre för dig och dina ögon.

Framförallt så får du det skriftliga kontaktlinsrecept som du ska använda nästa gång du beställer nya linser. Eftersom dina ögon förändras med tiden rekommenderar vi att du bokar in en linskontroll om året.


Vill du beställa linser eller har andra typer av frågor? Kontakta vår kompetenta kundservice på telefon 020 – 23 30 30.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine