Så fungerar UV-strålning

Det är svårt att inte njuta av solens strålar mot ansiktet men tyvärr kan ögonen skadas av solens UV-strålar. Lär dig mer om den farliga strålningen och hur du bäst skyddar dina ögon.

Att UV-strålning är farligt för huden, det känner dem flesta till. Men vad  många missar är att UV-strålning också kan skada ögat, vilket gör det extra viktigt att bära solglasögon med UV-skydd under soliga dagar.

En förklaring till att många glömmer bort att skydda sina ögon kan vara att ögonen inte påverkas av solens värmestrålning, så som huden gör. På grund av detta får vi får inte samma varningssignaler vilket gör att faran blir mindre uppenbar.

Vad är UV-strålning?

Solljuset innehåller ultravioletta strålar som beroende på båglängd delas in i UVA, UVB och UVC. Ju kortare våglängd, desto större är ljusets energinivå och därmed också risken för skador från exponeringen.

UVA är strålar med längst våglängd och är dem som gör oss bruna av solen.

UVB orsakar solbränna och förknippas ofta med hudcancer och synproblem som grå starr.

UVC är den kortaste strålningen och också den farligaste. Det mesta absorberas av ozonskiktet i jordens atmosfär och når sällan jordens yta.

Människor i solljus.

Så kan UV-strålning skada dina ögon

När du utsätter dig för starkt solljus vid havet, i skidbacken eller på stranden, kan du drabbas av akuta ögonproblem, likt när du bränner huden. Det kan bilda små sår på hornhinnan, vilket känns som grus i ögat. Det gör ont och bidrar till nedsatt syn, men självläker inom något dygn.

 En tidig UV-skada syns ofta inte och kan tyckas vara symtomfri, men kan faktiskt ge allvarliga problem senare i livet.

Solens strålar kan skada ögat på olika sätt. De ultravioletta strålarna ökar till exempel risken för att ögats lins blir grumlig, vilket stör synen och kan leda till grå starr.

Så, tänk på att använda skyddande solglasögon och gärna hatt/keps för extra skydd!

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine