Kvinna med glasögon.

Så fixar du gratis linser och glasögon

Är du under 20 år och i behov av glasögon eller linser? Tack vare lagen som trädde i kraft 1 mars 2016 kan du få gratis linser och/eller gratis glasögon till barn!

Från och med 2016 får alla barn från det år de fyller 8 år fram till det året de fyller 19 maximalt 800 kr i bidrag per år till synhjälpmedel. Tack vare den nya lagen kan barn och ungdomar med dokumenterade synfel få ekonomiskt stöd. Och det bästa av allt – det gäller både glasögon och linser.

Hur stort är glasögonbidraget?

Ersättningen uppgår till 800 kr per person och år. Om kostnaden för glasögonen eller kontaktlinserna är lägre än 800 kr per person uppgår bidraget till den faktiska kostnaden. Kostnader som överstiger 800 kr behöver du betala själv.

Vem kan få bidrag för glasögon till barn?

Alla barn och ungdomar i åldersgruppen 8-19 år som har en dokumenterad synnedsättning har rätt att få bidrag för glasögon, som gör det möjligt att det är gratis att skaffa glasögon som barn. Bidraget kan sökas både för enkelslipade och progressiva glasögon, och även för brytningsfel som astigmatism. Du kan söka bidrag för glasögon eller linser varje gång ditt barns syn förändras (så länge du gjort en ny synyndersökning).

Är du osäker på om ditt barn har synfel? Här har vi listat vanliga tecken på att ditt barn har synfel som kan hjälpa dig utröna behovet.

Se listan på vilka landsting som du kan få bidraget hos nedan, eller kontakta just ditt landsting för att få reda på om de erbjuder bidraget.

så här nyttjar du bidrag för glasögon hos oss

Bor du i något av följande landsting har du möjlighet att utnyttja bidraget hos oss på lensway.se.

  • Region Halland
  • Region Gävleborg
  • Region Skåne
  • Södermanlands läns landsting
  • Västernorrlands läns landsting
  • Region Kronoberg
  • Region Örebro
  • Region Norrbotten
  • Stockholms läns landsting
  • Västmanlands läns landsting
 • Region Västra Götaland


Så här gör du

Efter att du har lagt din beställning på linser eller glasögon skriver du bara ut orderbekräftelsen och betalningsinformationen/kvittot samt bifogar ett aktuellt recept från en ögonläkare, ortoptist eller optiker.

Efter att du har lagt din beställning på linser eller glasögon till barn skriver du bara ut orderbekräftelsen och betalningsinformationen/kvittot samt bifogar ett aktuellt recept från en ögonläkare, ortoptist eller optiker. OBS! Receptet får ej vara äldre än tolv månader gammalt.

Hör av dig till ditt landsting för att få aktuell information om hur du ska redovisa ditt köp för att få tillbaka pengar.

HITTA GRATIS GLASÖGON TILL BARN

När ditt barn har gjort en synundersökning kan du helt enkelt surfa in på lensway.se och fylla i ditt barns glasögonrecept för att hitta glasögon som passar just ditt barn. Hos oss får du glasögon av hög kvalitet till ett lågt pris. Du hittar alltid kompletta enkelslipade glasögon från 500 kr. Och du, ditt barn får även använda sina glasögon i 90 dagar i lugn och ro hemma. Är ni inte 100% nöjda får ni pengarna tillbaka!

I vårt sortiment hittar du glasögon som passar barn över 8 år och vi har även ett brett solglasögonsortiment till barn med bågar för alla åldrar.

HJÄLP DITT BARN I VARDAGEN!

Varje dag är full av synintryck för ditt barn. Hemmavid så klart, men kanske framförallt i skolan. Faktum är att 80% av kunskapsinlärningen i skolan lärs ut visuellt, och då är ju bidrag för gratis glasögon till barn, eller gratis linser för barn för den delen, en perfekt hjälp på vägen. Och dessutom underlättar det ju så klart om man faktiskt ser vad läraren skriver på tavlan.

Här kan du läsa mer om Lensway rabatt och rea.

Anton Nilsson

Anton Nilsson

Redaktör LensWay

LensWays självutnämnda modeexpert och trendspanare #1. Anser att "stil är ett sätt att säga vem man är utan att behöva yttra ett ord" som designern Rachel Zoe sade.

 Tillbaka till magazine