man med snygga runda glasögon

Runda glasögon anses idag vara en designklassiker

John Lennon bröt ny mark och gjorde runda glasögon till ett kultobjekt. Runda glasögon anses idag vara en designklassiker och har också kommit att bli en älskad modell även för solglasögon. Så har det inte alltid varit. Nu gör pantobågar storstilad comeback. 

På 1920-talet, då den runda formen lanserades, ansågs modellen lika trendig och lockande som breda axelklaffar klassas som idag (Det vill säga inte så eftertraktade). Den ohippa stämpeln kan delvis förklaras av att de gratisglasögon som den engelska sjukvården gav sina patienter på 50-talet var just, runda.Samma var det med de glasögon som den svenska armén gav ut när det begav sig.

På 60-talet gjorde dock popartisten, tillika stilikonen, John Lennon de avskydda glasögonen till en klockren modeaccessoar. Pantobågar (som stora runda glasögon John Lennon också kallas) har sedan dess varit en favorit bland många modeikoner och artister. Många kända personligheter som har integrerat pantobågar i sin personliga stil är bland annat Liam Gallagher, Ozzy Osbourne, Woody Allen, Johnny Depp och Steve Jobs.

Idag så är runda glasögon en klassiker och vi har sedan de stora trendsättare sett runda bågar lite här och var. En av de kändaste ikonerna som bär ett par runda glasögon är helt klart Harry Potter, som kanske inte direkt klassas som en stilikon – men är minst lika känd för sina glasögon som sin blixt i pannan!

Ett par runda retro glasögon är helt klart en investering som sedan sin stortid aldrig helt har gått ur tiden och klassats som omodernt, även om helt runda glasögon fick sig en knagglig start. Runda solglasögon för män var riktigt inne på 70-talet och det har senare årtionden blivit alltmer populärt även med runda damsolglasögon. 

Runda solglasögon
Glasögon runda bågar

Vem passar i runda glasögon? 

Det kan ibland vara svårt att veta vilken form på bågarna som passar ens ansiktsform bäst, det är givetvis också en fråga om personlig stil. Runda svarta solglasögon är en tidlös klassiker som är både trendig och kan matchas snyggt till många stilar och som passar många. Pantobågar passar både kvinnor och män och det finns både runda glasögon för män och runda dam glasögon som är särskilt avsedda för det mjuka kvinnliga ansiktet eller det mer hårda, kantiga manliga ansiktet.

Stora runda glasögon kan se väldigt snygga ut på en person och se helt tokiga ut på en annan. Därför är det bäst att prova dig fram. Kanske passar din ansiktsform bättre i ett par små runda glasögon istället för stora till exempel. Ett bra tips är att testa runda glasögonbågar i en fysisk butik där du har möjlighet att testa flera olika modeller innan du bestämmer dig för vilka som passar dig bäst. Runda glasögon passar vanligtvis bäst för en ansiktsform som är är lite mer åt det  fyrkantiga hållet och som oftast inte riktigt lika bra för ett avlångt och smalt ansikte. 

Runda solglasögon är alltid rätt i tiden

Många anser att moderna runda glasögon med enkelslipade glas är svåra att bära till vardags, men tycker att det är mer trendigt med runda solglasögon för att skydda ögonen mot den starka solen. Runda solglasögon vintage är vanligt förekommande bland både stilikoner och modemedvetna och vi har sett dem återkommande under flera säsonger de senaste åren och kommer även göra så i glasögonmodet 2020 . Varför inte skydda dina ögon från solens farliga strålning med ett par runda solglasögon i guld eller kanske runda solglasögon med spegelglas? Det finns modeller som passar alla!

Några tips från vårt sortiment på riktigt snygga runda solglasögon 

Snygga runda solglasögon
Svarta runda glasögon

Matcha med runda glasögon till vardags eller fest

Det finns runda glasögon för män och för kvinnor med en mer feminin touch. Det finns också många unisex modeller som passar för både dam och herr. Ett par runda glasögon anser vissa vara en vågad form på glasögon men vi anser att det är trendigt och går att matcha snyggt både till vardags och fest! Tycker man att runda glasögon med färg eller tjocka bågar är lite too much så kan man exempelvis välja ett par i tunna, stilrena bågar i metall.

Nedan finner du några av våra absoluta favoriter ur vårt sortiment av runda glasögon:

Runda glasögon guld

Enkelt att beställa runda glasögon online från Lensway

Oavsett om du är ute efter ett par runda glasögon med styrka eller ett par runda solglasögon utan styrka så är det enkelt att göra en beställning hos Lensway. Om du vill beställa någon av modellerna vi tipsar om i detta inlägg eller några andra bågar som du hittat i vårt breda sortiment så är det inte alls svårt.

Innan du kan beställa ett par glasögon med styrka hos Lensway så måste du ha ett glasögonrecept från din optiker som visar vilka styrkor och synfel du har på dina ögon. Med detta recept kan du enkelt beställa de rätta bågarna just för dig.

När du hittat de rätta runda bågarna för dig så gör du på följande sätt:

 • Tryck på den röda knappen där det står “Lägg till recept” och då kommer alternativen upp.

   

   

 • Välj om du vill ha enkelslipade, progressiva, läsglasögon eller terminalglasögon på dina valda bågar.

   

   

 • Fyll sedan i alla dina specifikationer och mått enligt ditt recept som du fått från optikern. Om du har besökt någon av de vanligast optikkedjorna (Synsam, Synoptik, Specsavers, Smarteyes) kan du ladda ner ditt recept direkt utan att fylla i dem själv.

   

   

 • När du är helt klar så trycker du igen på den röda knappen “Lägg till recept” och då flyttas varan till din varukorg där du nu kan slutföra ditt köp.

   

   

 • Dina nya glasögon är nu beställda!
Lotta Karlsson

Lotta Karlsson

Trendspanare med passion för glasögon, solglasögon och linser.

 Tillbaka till magazine