Glasögon i en låda.

Plast eller mineralglas?

Vid köp av glasögon är det mest grundläggande valet om man ska ha mineralglas eller plastglas. Men vad är skillnaden mellan de olika alternativen?

Valet mellan plast eller mineralglas är en fråga som inte är helt enkel att svara på, det är mer en fråga om smak. Plast eller mineralglas är nämligen olika bra i olika situationer. I Norden är hela 80 % av glasen i alla glasögon tillverkade av plast.

Plastglas

Moderna plastglas har idag en likvärdig optisk kvalitet som mineralglas. Dessutom har plastglas många andra fördelar. De är ungefär hälften så tunga som mineralglas och är därmed bekvämare att bära. Dessutom är de splitterfria, immar mindre och har ett bättre UV-skydd mot solens skadliga strålar.

För dig som vill ha riktigt stora eller båglösa glasögon är valet enkelt – plastglas är nämligen då det enda som håller.

Nackdelen med plastglas är att de är gjorda av ett mjukmaterial och får därmed lättare repor samt att om du behöver glas i starka styrkor så blir glasen tjockare. Dessa faktorer kan dock avhjälpas genom att välja ett högbrytande lättviktsglas som är hårdhetsbehandlat.

Två glasögon.

Mineralglas

Mineralglas är ett mer reptåligt material men är som gjorda för dig som är starkt närsynt. Eftersom mineralglas har högre brytningsindex, blir glasen tunnare i kanten och därmed mer estetiskt tilltalande än plastglas.

I dag kan du visserligen få plastglas med samma egenskaper, men då får du vara beredd på att betala lite mer. Nackdelen är att mineralglas är tyngre och inte så slagtåliga och går därför lätt sönder ifall man tappar dem på något hårt underlag.

Ytbehandlingar

Både till plast- och mineralglas finns olika ytbehandlingar att välja bland. Eftersom plast är ett relativt mjukt material är det känsligt mot repor rekommenderas att välja en hårdhetsbehandling. Detta gör ytan mer tålig mot yttre påverkan och håller sig repfria längre än ett obehandlat plastglas.

Glas i både plast och mineralmaterial kan fås antingen med en fast färg – som solglasögon eller fotokromatiska glas som skiftar färg beroende på hur stark solen är.

Förutom att glasen är antireflex- och hårdhetsbehandlade har de dessutom en vattenavvisande egenskap som gör att de immar mindre vid temperaturväxlingar.


Kontakta gärna vår kundservice på telefon 020-23 20 20 om du vill veta mer om dina möjligheter till en kompletterande premiumytbehandling.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine