pilotglasögon

Pilotglasögon – en odödlig klassiker

Pilotglasögon är idag en av de överlägset mest populära modellerna på marknaden. Läs historien bakom designklassikern som tagit världen med storm.

Efterfrågan på pilotglasögon är idag större än på länge, både i form av solglasögon och korrektionsglasögon. Det verkar minst sagt vara en glasögonmodell som aldrig dör.

Men som andra modetrender är ett återkommande inslag i pilotglasögonens långa historia att de tidvis försvunnit, för att sedan återkomma med stormstyrka. Vilket vi nu upplever, med råge.

Pilotsolglasögon

CJ9100S-1011 Green 56

pilotglasögon guldfärgad

CJ9100-1000

En klassiker föds

Det var under 1920-talet, när flygplansutvecklingen möjliggjorde att planen kunde nå nya outforskade höjder, som oväntade problem uppstod. Precis som Icarus började man flyga lite väl nära solen.

Lyckligtvis smälte inte flygplanens vingar, men solens strålar medförde ett annat problem. Det kraftiga ljuset ledde till att piloterna drabbades av extrem huvudvärk och illamående.

En lösning krävdes. Resultatet blev de numer klassiska solglasögonen av pilotmodell. Glasens ikoniskt droppformade design var för att de skulle få plats under dåtidens flygglasögon. Det fanns med andra ord en tanke bakom den karaktäristiska designen.

Amerikanska militärer bärandes Ray-Ban Aviator, pilotglasögon.Stiliga kadetter provar sina nya Aviators i Mojaveöknen, 1937.

Genombrottet

Pilotmodellens genombrott kom 1944 när General Douglas MacArthur klev iland på Filippinerna under andra världskriget.

Han gjorde det nämligen med stil inför det stora journalistuppbådet – med vatten upp till knäna, tropikuniform och iförd ett par Aviator-pilotglasögon från Ray-Ban. När bilden spreds över världen blev modellen genast omåttligt populär.

Det stora genombrottet för allmänheten kom 1986 när filmen Top Gun gick upp på biograferna. I filmen sågs de självsäkra jaktpiloterna bära pilotglasögon, vilket ledde till att försäljningen av modellen ökade med hela 40% månaderna efter premiären.

Originalen

I dagligt tal associerar de flesta människor pilotglasögon med Ray-Bans klassiker Aviator. Vilket också är helt korrekt. Modellen var banbrytande när den lanserades 1937 och har sedan dess kopierats frekvent.

Modellen har genom åren burits av ett otal kändisar som bl.a. Paul McCartney, Johnny Depp, Kate Hudson m.fl och synts i massor av filmer.

Utöver Aviator anses Original Pilot från American Optical Eyewear även vara en milstolpe i pilotglasögonens historia. Den erövrade både rymden och populärkulturen efter lanseringen 1958. Det var nämligen den bågen som satt på Neil Armstrongs näsa när han uttalde de bevingade orden: ”That’s one small step for man, one giant leap for mankind”.

Det råder det ingen tvekan om att en av anledningarna till pilotglasögonens stora framgång har varit dess form. Glasögonmodellen ger bäraren ett lite ungdomligare och mer vågat utseende. Och med handen på hjärtat, vem vill inte se ut som en stridspilot?

Köp årets snyggaste pilotglasögon

Pilotglasögon med blåa glas

CJ9100S-1005 Grey 56

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

 Tillbaka till magazine