Persol – siktar mot stjärnorna

Känner du till Persol – ett av världens äldsta solglas- och glasögonmärken?
Läs den otroliga historien som tar oss från Turin och Paris-Dakar
till Himalaya, ryska astronauter och Steve McQueen.

Året var 1917 – mitt under brinnande världskrig. Platsen var en innergård i Turin. Det var där som Giuseppe Ratti, fotograf och optiker, påbörjade arbetet med att designa ett par tekniskt avancerade solglasögon. De var specifikt designade för att möta de tuffa krav som piloter och racingförare hade hängandes över sig. Dessa yrkesgrupper var i ett skriande behov en kombination av komfort och skydd som samtidigt inte påverkade deras syn negativt. Lösningen blev Persols nya solglasögon.

Förstklassig kvalitet och komfort

Persol kommer från italienskans per il sole vilket betyder för solen. Och det är som solglasögontillverkare Persol  utmärkt sig även om de också rönt mycket uppskattning för sina väldesignade glasögon. I flera decennier har Persol lyckats skapa populära bågar  av högsta klass gällande komfort och kvalitet.

Optiska glasögon från Persol.

Ett av dem mer utmärkande och omisskännliga dragen för Persol är den silverpil, vars form är inspirerad av antika romerska svärd, som finns på skalmen. Deras glasögon är alltid handtillverkade, och prouduceras än i dag i samma fabrik som Giuseppe Ratti började tillverka sina första solglasögon för över hundra år sedan.

För att alltid ligga i framkant har Persol fokuserat mycket på att testa sina glasögon under extrema förhållanden, som exempelvis i öknen, under i Paris-Dakar-rallyt, under bergsklättringar i Himalaya och så tog man till och med hjälp av ryska austronauter i det kalla Sibirien. Allt för att säkerställa en så hög kvalitet som möjligt.

Stjärnornas val

Persol har under åren burits av en rad olika stjärnor. Persols historia som det självklara valet för racingförare och piloter har gjort att även många sportstjärnor tagit varumärket till sina hjärtan. Fotbollsspelarna Alessandro Del Piero och Filippo Inzaghi, och racingföraren Lewis Hamilton är bara ett fåtal.

Svarta solglasögon från Persol.

Persol gjorde också snabbt avtryck bland Hollywood-eliten, där stjärnor som Greta Garbo, Bradley Cooper och Leonardo Di Caprio har burit Persols snygga bågar. Den tidlösa filmhjälten tillika stilikonen Steve McQueen har till och med fått en modell uppkallad efter sig.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine