Ögonundersökning

Olika typer av ögonundersökningar

Vad är skillnaden på en ögonundersökning hos en optiker och hos en ögonläkare? Läs mer om skillnaderna och hur de går till här!

Oavsett när tiden är kommen och du behöver besöka en optiker för att titta till din syn så kan det vara pirrigt och nervöst om det är första gången. Vissa är t.ex. rädda för att deras syn ska vara sämre än väntat eller att de inte ska kunna få in linserna i ögonen om de går på en undersökning för att skaffa linser.

Vissa tänker att en ögonundersökning är detsamma som en synundersökning men man kan säga att en ögonundersökning är ett sammanfattande ord för en rad olika typer av undersökningar som kan göras på ögonen.  För att göra begreppet mer tydligt så kan man säga att en synundersökning är enbart för undersökningen av synen på ögonen och en ögonundersökning undersöker själva ögat som ett organ för att se över eventuella sjukdomar till exempel.

Det är via ögonundersökningar hos optikern som du får ditt första glasögonrecept / linsrecept som sedan kommer att hjälpa dig att ha en fungerande syn. Det recept du får från din optiker som beskriver ditt synfel kan du sedan använda när det är dags för dig att beställa nya glasögon eller nya linser. I receptet finner du de exakta måtten för ditt synfel så att dina nya glasögon eller linser kan anpassas efter ditt unika synfel.

Skillanden mellan en ögonläkare och en optiker?

En ögonundersökning är alltså ett samlat begrepp som kan innebära olika typer av besök för ögonundersökning av antingen ögats syn eller hälsa. Så den stora frågan kan ju vara, vad är egentligen skillnaden mellan en ögonläkare och en optiker? Man kan ju tänka att en optiker är en form av ögonläkare, men optikern är enbart kunnig om ögats syn och inte om själva ögat som organ när det kommer till åkommor som inte är synrelaterade. När det kommer till själva ögat i sig så är det alltså en ögonläkare som man bör besöka och när det kommer till undersökningar av din syn istället en optiker. Idag är det enkelt att boka en ögonundersökning online oavsett om det är till ögonläkaren eller optikern. 

Ögonundersökning hos ögonläkare vs. undersökning av synen hos optiker?

Om du ska besöka en ögonläkare för att genomföra en ögonundersökning för att du har problem med något av dina ögon eller om du besöker en optiker för en ögonundersökning körkort, för att skaffa ett körkortstillstånd ser helt olika ut. Undersökningarna går till på helt olika sätt beroende på ditt ärende och vilken typ av ögonundersökning som du ska genomföra.

Detta är skillnaderna:

Ögonundersökning hos ögonläkaren:

En ögonläkare kommer att titta in på ditt öga/dina ögon och innan de gör detta så får du droppar i dina ögon som gör så att dina pupiller vidgas. En ögonläkare har kunskap om hur ögat fungerar och vilka sjukdomar som kan drabba ögonen. Genom att göra en ögonundersökning hos ögonläkaren så kan du få hjälp med fastställning av eventuell diagnos och medicinering mot eventuella sjukdomar.

Ögonundersökning hos optikern:

En optiker använder redskap som mäter din syn som kan hjälpa optikern att faställa dina eventuella synfel och sedan hjälpa dig att korrigera dessa med hjälp av linser eller glasögon. En optiker har goda kunskaper om ögat och olika åkommor som kan drabba de känsliga ögonen, men de har ingen behörighet att ställa diagnoser för eventuella ögonsjukdomar.

De största skillnaderna ligger alltså inte i kunskapen egentligen, utan i behörigheten till att ställa diagnos och erbjuda behandling. En optiker har ingen behörighet att ge en diagnos över ett besök, även om han/hon skulle veta vad det är för sjukdom personens ögon drabbats av. Genom en ögonläkare kan du alltså få rätt medicinsk behandling och en diagnos ställd. Om det sedan i sin tur hos ögonläkaren skulle visa sig att patienten exempelvis behöver operation för grå starr, så skickar denna i sin tur en remiss för ögonoperation. 

Lider du av besvär med ögonen?

Om du lider av ögonbesvär så kan det ibland innebära att du får genomföra en rad olika typer av ögonundersökningar som både ser över hur din synskärpa fungerar men också ser över hur ditt ögas hälsa ser ut. Om du lider av problem med dina ögon som du misstänker kan vara relaterade till någon form av sjukdom så bör du boka in en tid hos en ögonläkare.

Värt att veta är att du oftast får pupillvidgande ögondroppar som kan göra att du ser suddigt och är känslig för ljus ett par timmar och i värsta fall upp till en dag efter din undersökning. Du bör därför ha i åtanke att du inte kan köra bil efter att du har genomfört en sådan ögonundersökning. Ögonundersökning pris kan variera beroende på vilken typ av ögonundersökning du behöver göra. Oavsett vilka besvär du kan lida av så går det alltid att göra något åt problemen, se bara till att boka in ett besök för att genomföra en ögonundersökning. 

Ögonundersökning barn – viktigt att tänka på!

När det kommer till ögonundersökningar för barn, så är det alltid lite mer knepigt när det kommer till små barn som inte själva kan tala om vad de upplever. Om du misstänker att ditt barn lider av någon form av ögonsjukdom eller kan vara i behov av glasögon så bör du genast boka in en tid hos i första hand en ögonläkare och därefter en optiker för att göra en undersökning på barnets syn.

Om du går till optikern med ditt barn och denna misstänker att barnet lider av någon form av ögonsjukdom så kommer optikern att skicka barnet vidare för en remiss hos en barnögonläkare istället för att kunna ställa en diagnos. Barns ögon och syn kan förändras under uppväxten eftersom att ögats lins fortfarande växer, det är därför extra viktigt för barnets skull att syn och ögonhälsa ses över med jämna mellanrum. 

Lotta Karlsson

Lotta Karlsson

Trendspanare med passion för glasögon, solglasögon och linser.

 Tillbaka till magazine