Vad innehåller linsvätskor

Vad innehåller linsvätskor?

Innan linsvätskor fanns var du tvungen att använda en maskin som kokade och desinfekterade dina linser i saltlösning. Här kan du läsa mer om dagens linsvätskor.

Det absolut första du bör känna till är att inte alla linsvätska fungerar för samma kontaktlinser. Det finns olika typer av linser som är gjorda av olika material, och det är viktigt att veta vilken linsvätska som passar just dina linser.

Byte av linsvätska ska också alltid ske i samråd med din optiker, och du bör aldrig blanda olika vätskor i samma linsetui.

Olika typer

Det finns en rad olika linsvätskor att välja bland. Här nedan listar vi de olika typerna:

Allt-i-ett

Är den dominerande typen idag. I ett enda steg rengör, förvarar och desinficerar den dina linser. Du behöver ingen annan vätska. En populär allt-i-ett-linsvätska är Opti Free Express.

Väteperoxidbaserade lösningar


Innehåller väteperoxid som effektivt tränger in i linsen och rengör på djupet. Innehåller heller inga konserveringsmedel, vilket Multi-Purpose-linsvätskan ofta gör. En populär väteperoxidbaserad vätska är Aosept Plus.

Saltlösning


Används för att skölja kontaktlinsen efter rengöring och för att förbereda insättning av linsen i ögat. En populär saltlösning är Sensitive Eyes Saline.

Cleaner


Används för daglig rengöring av kontaktlinserna. Den är framtagen för dig som har mycket beläggningar på linserna. Följ tillverkarens instruktioner och var försiktig i hanteringen.

Komfortdroppar


Komfortdroppar eller ögondroppar är bra för dig som drabbas av torrhetssymptom i ögonen när du bär linser. Droppa lite av vätskan i ögat och återfå en fräsch känsla. Komfortdroppar är en symptomatisk lösning som lindrar för stunden, men löser inte problematiken med torra ögon i längden.

Populära produkter

Se alla Linsvätskor här!

  Tillbaka till magazine