Nu kan du slänga bort läsglasögonen

Fortsätt bära linser och släng bort läsglasögonen. Med multifokala linser fungerar bilkörning och bokläsning utan komplettering av ett extra par glasögon.

Redan tidigt i fyrtioårsåldern börjar ögats förmåga att fokusera och koncentrera blicken avta. Synfelet kallas för ålderssynthet eller presbyopi och drabbar i Norden hela 9 av 10 personer.

Använder du idag progressiva glasögon eller kanske kompletterar du linserna med ett par läsglasögon? Då kan du nu testa att byta till ett par multifokala linser.

Kvinna sätter i lins.

Multifokala linser är en sorts progressiv lins och fungerar genom att slipningen på linsens yta har olika områden med olika styrkor. De olika styrkorna är oftast uppdelade i cirklar på linsens yta, varannan cirkel med avståndsstyrkan och varannan med när- eller lässtyrkan.

Vår hjärna är smart och väljer omedvetet ut den bild som bäst passar för att se skarpt på det området din blick är fokuserad på.  Dock kan det vara en kortare tillvänjningsperiod innan hjärnan har vant sig att välja rätt bild.

Hur byter jag till multifokala linser?

Besök en optiker för att göra en nytillpassning av denna typ av kontaktlins.

Mille Lansburgh

Mille Lansburgh

Redaktör LensWay

”Ord är laddade pistoler”, sa Jean-Paul Sartre. Och han har givetvis rätt. Försöker skriva med sprängkraft och inte krångla till det i onödan. Att skriva om optik handlar om att inspirera och vägleda. Få dig att kunna uppleva varje ögonblick!

  Tillbaka till magazine