Snygga bågar då du behöver skaffa glasögon

När behöver man skaffa glasögon?

Att ha en helt felfri syn är få förunnat, men det är också många som har dålig syn och ändå inte använder glasögon. Om man har ett mindre synfel så kan man lära sig att leva med problemet, men i regel så blir synfel sämre med åldern. Ju längre tiden går, så kan det bli svårare och svårare att till exempel se vad det står på skyltar eller ställa om ögonen från mörker till ljus och vice versa.

Men hur vet man när man behöver glasögon? Ofta är det i samband med att man verkligen märker att man har dålig syn, som t.ex. vid läsning och man inte ser bokstäverna. Många upptäcker att de ser dåligt när de kör bil och inte kan läsa vad som står på vägskyltarna. Många som går i skolan och har synfel märker ofta av det i samband med lektioner där man växlar mellan att titta på tavlan och böckerna. Har man problem med dålig syn på långt håll så behöver man i regel främst glasögon när man kör bil och tittar på tv, medan personer med dålig syn på nära håll alltid behöver använda glasögon eller linser.

Rosa bågar från The Collection

Beatnik – Gold Light Pink

Runda snygga glasögon från The Collection! Passar dig som vill ha ett par unika bågar som syns och finns att välja i flera olika färger som rosa, blå, guld, silver och svart. Dessa bågar går att matcha med de flesta stilar och lyfter fram vilken tråkig outfit som helst!

svarta bågar

Stoned – Black

Om du vill använda dina glasögon som accessoar så passar dessa svarta bågar från The Collection dig! Tjocka bågar i plast med rektangulär form som finns i 2 olika nyanser av svart. Matcha dessa till en lite mer diskret outfit och låt glasögonen framhävas!

Tecken på att man behöver glasögon

Tecken på att man behöver glasögon symtom kan ofta börja lite lättare. Att få huvudvärk är ett av de tidigaste tecknen på att du behöver skaffa glasögon. Det finns en hel del tecken på dålig syn och det bästa du kan göra till att börja med är att boka in ett dålig syn test hos en optiker för att få svar på vad du har för synfel. Nedan följer några exempel på tecken vid dålig syn:

 • Ett av de vanligaste tecknen är plötsligt dålig syn, att man kanske upplever dålig syn på ett öga eller extra dålig syn på kvällen till exempel.
 • Ofta får man vid dålig syn migrän, vilket också är ett mycket starkt tecken på att man överanstränger sina ögon.
 • Det kan också vara så att du specifikt har dålig syn på morgonen eller dålig syn på kvällen. Om din skärpa förändras mycket när ögat är trött är det ett tecken på att du lider av ett synfel.
 • Man kan också få dålig syn av dator, mobil och tv-tittande då det kan göra synen oskarp. Alltför stor exponering framför digitala skärmar kan anstränga ögonmusklerna.
 • Många drabbas också av dålig syn illamående, ofta i samband med huvudvärk eller migrän.
 • Synen kan förändras när du är gravid och man kan få problem med torra ögon på grund av hormonerna. Vid dålig syn gravid är det vanligt att synfelen upplevs som värre under graviditeten.

Personer som lider av kronisk huvudvärk behöver glasögon i väldigt många av fallen och i regel så är det en form av spänningshuvudvärk som skapar problemen. Denna huvudvärk kommer från att ögonen konstant behöver anstränga sig.

Olika typer av synfel

När du har synfel så finns det ett par olika problemområden som man talar om inom optik och för att ta reda på vilket av dem som du har, behöver du boka in ett möte för syntest hos en optiker. 

När man har detta synfel så betyder det att man ser dåligt på nära håll och bättre på längre avstånd. Man kan också kalla översynthet för långsynthet och de flesta är översynta när de föds och detta går sedan tillbaka med åldern. Glasögon för de som har synfelet översynthet märks med plus i styrka på glasen.

När man är närsynt så ser man bättre på nära håll och sämre på längre avstånd. Vad som orsakar denna form av synfel är att ljuset som ögat tar in får sin brytpunkt precis framför ögat, på grund av att ögat är för “långt”,  som man kallar det. Det är vanligast att bli närsynt i tonåren eller som vuxen. 

 • Perifert seende

Vårt perifera synfält innefattar det omfång som ligger utanför ögats fokuspunkt. Vi använder perifert seende för att kunna se om något rörligt är i närheten i ögonvrån. Om man har problem med det perifera seendet så kan man ha svårt att ta in hela fraser eller meningar.

Dålig syn barn symptom:

När barn har dålig syn, så kan symtomen vara diffusa och många mindre barn kanske inte förstår att de har problem med synen. Det finns några tydliga tecken du som är förälder kan se på dina barn, som kan vara varningssignaler på att ditt barn har problem med synen:

 • Att ditt barn sitter nära tv:n eller håller en bok nära när ni läser böcker.
 •  Om barnet verkar besvärad i ögonen och ofta gnuggar ögonen, särskilt när barnet ska fokusera blicken på något särskilt.
 •  Barnet är ljuskänslig.
 •  Håller för eller stänger ett öga när de fokuserar på något, som på tv eller vid läsning.

Val av glasögon – enkelt att beställa hos oss!

Det kan vara svårt att välja ett par glasögon som man vill ha när det är dags att skaffa glasögon. En god idé är att välja ett par bågar som passar din ansiktsform. Det finns glasögon i alla modeller och former, därför kan det vara bra att veta på ett ungefär vad man söker efter innan man gör ett val.

Att beställa glasögon från oss är enkelt, oavsett vilket synfel du har. När du har varit hos en optiker och fått ditt recept, så kan du enkelt göra en beställning på vilka bågar som helst ur vårt sortiment som sedan anpassas efter dina val och skickas hem till dig. Vi har snygga och bekväma bågar till hela familjen, hitta dina nya glasögon hos oss! 

Tips från oss!

Bebop - Silver White Tortoise runda bågar från The Collection

Bebop – Silver White Tortoise

Här har vi verkligen ett par runda glasögon med klass från märket The Collection. Bågar är runda, gjorda i mycket tunn metall där du kan välja mellan 4 olika färger. Kan matchas både till vardags och till fest!

Blå bågar från the collection

Oddball – Silver Dark Blue

Är du trött på standardfärgerna brun, svart, silver och guld? Då bör du verkligen kika in dessa runda bågar från The Collection – som du kan välja i 4 olika mer synliga nyanser som rosa, blått och beige. De är härligt synliga men samtidigt diskreta, då bågarna i metall är mycket tunna!

Så här beställer du glasögon hos oss:

 • Välj först ut de glasögon som du önskar köpa.
 • När du valt glasögon så väljer du vilken styrka du vill ha på ditt glas.
 • Efter detta så fyller du bara i dina uppgifter så är beställningen klar och dina glasögon ligger snart i din brevlåda.

Om du är boende i Stockholmsområdet, så har du även möjligheten att besöka vår fysiska butik i Kista där du kan prata med en av våra experter, boka in en tid och kika i butiken på snygga bågar. Du kan också alltid kontakta vår kundtjänst för frågor på 020 – 23 20 20.

 

Anton Nilsson

Anton Nilsson

Redaktör LensWay

LensWays självutnämnda modeexpert och trendspanare #1. Anser att "stil är ett sätt att säga vem man är utan att behöva yttra ett ord" som designern Rachel Zoe sade.

  Tillbaka till magazine