Man i en djungel.

Lost i den snåriga linsdjungeln?

Hydraluxe, Silicone Hydrogel eller High Definition Optics? Att hitta rätt bland alla linstyper kan verkligen vara en djungel. Bara lugn, här reder vi ut begreppen.

Yes, du har bestämt dig för att testa linser! Men alla komplicerade ord som beskriver linserna och som syns på förpackningarna– vad betyder de egentligen? Här förklarar vi begreppen som brukar väcka flest frågor.

SILICONE HYDROGEL

Detta är ett modernare linsmaterial som är anpassat för att göra linserna skönare och mer komfortabla för ögonen. Silikonhydrogellinser finns som både endagslinser och månadslinser och möjliggör upp till sex gånger mer syre att passera genom linsen till hornhinnan. Precis som vanliga linser är de gjorda av plast men de har svårare för att bli uttorkade och behåller istället sin mjukhet och bekvämlighet även i slutet av dagen.

BC – DIA – PWR – OU

Vad betyder egentligen bokstavskombinationerna på dina linsförpackningar och ditt linsrecept? Det är inget mer hokus pokus än att bokstäverna är förkortningar på latin och engelska. BC (base curve) står för baskurva och är ett mått på linsens kupighet, så att den passar formen på just ditt öga. DIA (diameter) är ett mått på linsens storlek och PWR (power) anger linsens styrka. OD (oculus dexter) betyder höger öga och OS eller OU (oculus sinister) vänster öga.

HIGH DEFINITION OPTICS

Har du ett kvällsjobb eller läser ofta i svag belysning? Då kan linser med den teknologin High Definition Optics vara något för dig. Linsernas asfäriska design, med olika buktningar i mitten och utåt kanterna, gör att du får en skarp och klar syn i situationer med svag belysning och minskar risken för halofenomen och bländning vid exempelvis mörkerkörning.

BIFOKALA VS. MULTIFOKALA LINSER

När du hunnit passera 40 år får ögat svårare att växla fokus mellan olika föremål som befinner sig på olika avstånd. Då kan du behöva bifokala eller multifokala linser, alltså kontaktlinser med flera olika styrkor i en och samma lins. Linsen hjälper ögat att se skarpt både på nära håll och längre avstånd. I multifokala linser sker övergång mellan när- och avståndsstyrkan växelvis.

TORISKA LINSER OCH SFÄRISK STYRKA

Brytningsfel är ett samlingsnamn för synfel som beror på att om din hornhinna är ojämn eller skev. Enkla brytningsfel korrigeras med linser med sfärisk styrka, som har samma styrka i olika riktningar från sitt optiska centrum. Har du astigmatism behöver du istället ha toriska linser, med cylindriska korrektionsglas som har olika styrkor på olika delar av linsen.

HYDRALUXE™

Hydraluxe™ är en nyutvecklad teknologi som är framtagen för att reducera symptom av torrhet och trötta ögon. Tårlikande molekyler på linsen interagerar med tårfilmen i dina ögon och gör att du klarar krävande dagar utan bli torr och tung i ögonen. Bra va?


Har du fler frågor? Inga problem. Kontakta vår kunniga kundservice på telefon
020-23 20 20. De enda dumma frågorna är dem man aldrig ställde.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine