Linsetui

Linsetui skyddar dina linser

Det är viktigt med rätt linsförvaring, ett linsetui skyddar dina linser. Många som bär kontaktlinser gillar bekvämligheten av endagslinser eftersom att de kastas på kvällen när de är använda och kräver ingen övrig skötsel av linserna. Detta är också lämpligt för yngre barn som använder linser och för personer som lider av allergier, då linser som du använder en dag minskar risken för irritation för känsliga ögon.

Att rengöra sina kontaktlinser efter användning är lika viktigt som det är att förvara dem – använd ett linsetui till dina linser över natten!
Linser som du använder längre än en dag däremot kräver en viss skötsel och förvaring av linserna i ett linsetui som är en form av linsask. Du fyller ditt linsetui med
linsvätska för att sedan lägga linserna i under natten så att de bevarar sin fukt och elasticitet. I detta inlägg ska vi gå lite närmare in på vikten vid att sköta om sina linser och sin linsbehållare samt tips på linsförvaring för dig som bär linser!

Hur ofta skall man byta linsetui? 

När det kommer till användning av kontaktlinser så ska man ha i åtanke att det är väldigt mycket smuts som fastnar på linserna under en hel dag. Det är därför det är så viktigt att du rengör dina linser efter att du har använt dem enligt restriktioner innan du lägger dina linser i en linsbehållare. När dina linser är rengjorda så lägger du dem i linsvätskan i ditt linsetui.

Att bevara hygienen i sin linsbehållare är lika viktigt som att rengöra linserna och du bör med jämna rum även rengöra ditt linsetui. Du behöver även byta linsetui då och då, helst en gång per månad. Det är också viktigt att du ser till att rengöra ditt linsetui ofta, så att du kan vara säker på att inga bakterier samlas i ditt linsetui. För att vara säker på att alla bakterier försvinner är det en god idé att koka linsetuiet ofta.

Linsvätskor och tillhörande linsbehållare

Eftersom linsvätskor har ett utgångsdatum precis som linser, så är det många som väljer att köpa kit som innehåller en mindre flaska linsvätska med tillhörande etui som är till för en månadsförbrukning. 

Några tips ur vårt sortiment med olika linsvätskor med tillhörande linsask:

Linsvätska med tillhörande linsetui
linsvätska med medföljande linsbehållare
Hy-care linsvätska med linsetui
Linsetui och linsvätska

Så här gör du för att rengöra linsetui 

Linsetui rengöring är minst lika viktigt som det är att rengöra dina linser. Då du tar ut linserna på kvällen är det viktigt att du sköljer av linserna med linsvätska innan du placerar dem i din linsask. Du ska inte förvara linser utan linsvätska, då detta gör att dina linser torkar ihop.

För att rengöra linsetui så gör du på följande sätt:

  • Du kan som nämnt inte lägga dina linser utan vätska, därför är det bäst att du gör din vanliga rutin och placerar dina linser i ögonen först.
  • Om du vill göra det ordentligt så är det bäst att koka linsbehållaren så att alla bakterier försvinner, detta bör du göra minst en gång i veckan.
  • Övriga dagar så räcker det med att du sköljer din linsbehållare med desinfekterande medel och låter den torka därefter. 

Linsförvaring och rengöring av dina linser

Det absolut viktigaste om du bär månadslinser eller veckolinser är att du är mycket noggrann med att rengöra dina linser när du använt dem och därefter lägger dem i sitt linsfodral över natten. Lika viktigt som det är att se till att rengöra linsetui så att inga bakterier samlas i asken, så är det viktigt att linserna också är rena när du lägger i dem.

Såhär gör du för att rengöra linser:

 

  • Börja med att tvätta dina händer noggrant. När du hanterar linser är det att föredra att inte ha långa naglar, eftersom att det enkelt samlas bakterier under naglarna. Torka därefter dina händer så att du är helt torr.

     

  • Lägg linsen i handen och häll linsvätska över linsen, gnugga försiktigt linsens båda sidor och skölj sedan av linsen med linsvätskan och placera den därefter i ditt linsetui. Upprepa med nästa lins.

     

  • Nu ligger båda dina linser i sina skålar i linsfodralet. Fyll nu båda skålarna med linsvätska och skruva sedan igen korkarna. 

Det är inte avancerat att sköta om sina linser, det är bara viktigt att man är noga med just hygienen eftersom att ögonen är otroligt känsliga. Linser är tyvärr riktiga bakteriehärdar som samlar åt sig smuts och bakterier under dagen och som sedan kan skada ögonen om man inte är försiktig. 

Vikten av god hygien vid hantering av linser 

Oavsett vilken typ av linser du använder så är det absolut viktigaste att vara ren om händerna när man hanterar dem och placerar dem i ögonen. Linser samlar tyvärr enkelt upp bakterier och mikroorganismer vilka kan skada dina ögon. Några anledningar till varför det är viktigt att tänka på hygienen är att detta kan skapa infektioner i dina ögon som kan skapa sår på hornhinnan.


Något som också är otroligt viktigt, är att aldrig använda dina veckolinser eller månadslinser längre än de är avsedda för, då detta kan skada ögonen. Eftersom du bör byta linsetui en gång per månad, så bör du ha som vana att byta både linser och etui samtidigt. Ett tips är att skriva på antingen etuiet eller linsvätska det datum som du öppnade flaskan och lins-förpackningen, då är det enklare att minnas vilken dag på månaden som det är dags att byta. Det finns även olika typer av linsvätskor som du förvarar linser i, om du till exempel behöver mer fukt till dina ögon, så kan du köpa en sort som motverkar torra ögon. 

Tips på bra linsfodral som kan köpas separat 

Om du föredrar någon särskilt linsvätska som inte sälja tillsammans med ett etui, så finns det också möjlighet att köpa endast ett linsetui. De flesta linsförvaringar är lika varandra i utséende, ibland kan det vara kul att ha ett linsetui som inte är så tråkigt. Tips på produkt som du kan köpa från vårt sortiment av linsetuier:

Lensway linsetui
Lotta Karlsson

Lotta Karlsson

Trendspanare med passion för glasögon, solglasögon och linser.

 Tillbaka till magazine