Ungdomar bärandes linser.

Synfel i 20-årsåldern
– så funkar det!

När du hunnit fylla 20 år har ditt eventuella synfel stabiliserats och du behöver inte längre justera styrkan på linserna lika ofta. Läs om fler fördelar och allt annat du bör veta som ung linsanvändare.

Funderar du på att börja använda linser? Vanligtvis uppkommer de vanligaste synfelen, som närsynthet, när man är barn eller ungdom. Och i tjugoårsåldern har synfelet oftast stabiliserat sig bland dem som använt sitt synhjälpmedel enligt optikerns ordination.

De allra flesta väljer dock att fortsätta besöka optikern årligen för att se så att ögat mår bra och att du fortfarande har det optimala synhjälpmedlet för just dina ögon.

Linser underlättar ett aktivt liv

En klar fördel med att ha blivit vuxen är att du är mogen nog för att använda kontaktlinser. För även om du gillar dina glasögon så  underlättar linser avsevärt när du är aktiv på fritiden, som exempelvis under tränings träningspasset eller i skidbacken.

Linser är därför perfekt för dig som tränar och sportar ofta (eller bara önskar en större frihet än alternativet med glasögon). Med linser slipper inte bara vara rädd att tappa eller förstöra glasögonen, du får även ett bättre perifert seende.

VILKA LINSER PASSAR MIG?

Det finns flera sorters kontaktlinser som din optiker kan rekommendera. Allra vanligast är månadslinser och endagslinser,  vilka som passar dig bäst beror mycket på dina behov och hur du är som person.

Använder du linser dagligen kan månadslinser vara det bästa valet då de är något billigare än endagslinser om de används dagligdags.

Vill du istället ha friheten att slippa linsrengöring efter varje användning, eller bara vill använda linser vid speciella tillfällen, är endagslinser toppen. De är nämligen styckförpackade och efter användning kastar du helt enkelt de använda linserna.

Långa stunder framför datorn?

Har du ett jobb som kräver att du sitter långa stunder framför datorn? Eller spelar du mycket datorspel? Då kan det vara värt att nämna det för din optiker vid nästa synkontroll. Det är nämligen vanligt att ögonen blir trötta och torra efter långa pass framför skärmen. Det finns till och med ett tillstånd som kallas ”datorögon”, eller Computer Vision Syndrome (CVS).

Men oroa dig inte, det är sällan farligt för ögonen och besvären brukar försvinna när du har varit ifrån skärmen ett tag. Det finns några sätt att underlätta för ögonen under skärmtiden. Är du linsbärare kan det vara skönt att komplettera med ett par glasögon, eftersom ögat då får vila upp sig lite. Vid mildare synfel som inte orsakar besvär i vanliga fall, kanske terminalglasögon kan vara lösningen? Den kostnaden är dessutom vanlig att arbetsgivaren står för.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine