Kvinna med linser som sportar.

Perfekt när du sportar

För dig som bär glasögon till vardags och som vill förbättra dina idrottsliga prestationer, vill vi tipsa om att det kan vara idé att lägga glasögonen åt sidan för en stund. För när det gäller idrott är kontaktlinser att föredra framför glasögon.

Den mest grundläggande skillnaden är att med linser får du en rörelsefrihet du aldrig kan få med glasögon. Kontaktlinser ger dig möjligheten att fullt ut kunna koncentrera dig på din sport. Oavsett om du är ett proffs eller en motionär kan kontaktlinser ta dina prestationer till nya höjder.

Därför är det vanligt att människor som vanligtvis använder glasögon övergår till linser när det är dags att idrotta. Kontaktlinser ger dig ett helt annat sidoseende än glasögon, då du med linser inte har någon båge som skymmer sikten.

Linser ger även en mer naturligt syn, då glasögon ibland kan förvränga storleken och måtten på det du ser.

Man med linser som springer.

Rörelsefrihet med linser

Linser är heller aldrig i vägen på samma sätt som glasögon är och du behöver inte oroa dig för att de ska ramla ner på näsan när du rör dig. Inte heller blir de immiga, eller är lika lättpåverkade av vädret runt omkring dig.

Med linser löper du också mindre risk att skada dina ögon när du idrottar, då glasögon i värsta fall kan gå sönder och därmed orsaka en ögonskada.

Om vi går in mer specifikt på vilka idrotter man vinner mycket på att byta från glasögon till kontaktlinser, kan vi snabbt konstatera alla bollsporter är exempel på sådana.

Det är idrotter där det krävs att du obehindrat kan se dig omkring. I fallet med racketsporter slipper du med linser dessutom oroa dig för att glasögonen ska ramla av varje gång du svingar racketet.

Tittar vi på löpning och andra konditionsidrotter där du rör dig mycket upp och ner, slipper du som linsbärare problemet med att hela tiden rätta till glasögonen.

Linser går dessutom mycket smidigare att kombinera med säkerhetsutrustning som krävs i vissa idrotter och friluftsaktiviteter. Det kan handla om skyddsglasögon där linser inte har någon inverkan på passform och komfort.

Välj endagslinser

Som ni ser är vinsterna med kontaktlinser när det gäller idrottsliga prestationer många. När det gäller vilken typ av linser som lämpar sig bäst för den som idrottar brukar det framhävas att endagslinser med sin enkla hantering är att föredra.

Endagslinser är dessutom lättare att ersätta, och du slipper oroa dig att du ska bli av med dem på samma sätt som med månadslinser. Se även till att de linser du väljer har fullgott UV-skydd som hjälper till att skydda dina ögon när du är utomhus.

  Tillbaka till magazine