Kvinna springer med linser.

Löpning
– 5 snabba tips för linsanvändare

Är du osäker på om du kan kombinera linser med löpning? Spana in våra bästa tips kring hur du får ut maximalt i löpspåret utan att kompromissa med synen.

Många linsbärare oroar sig för att ge sig ut i löparspåret med sina linser helt i onödan. Men vet du vad? Linser och löpning är en bra kombination. Läs våra tips så kommer din löpning bli ännu roligare och lättare i framtiden.

  1. Spring obehindrat med linser!

Passa på och njut av friheten som linserna ger. Med bra syn slipper du oroa dig för att missa en hal fläck eller för att springa fel väg. Lägg istället allt ditt fokus på teknik och resultat. Och att ha roligt.

  1. Välj rätt kontaktlinser!

Endagslinsen är det absolut vanligaste valet för löpare, många föredrar linser som är framtagna för en aktiv livsstil, till exempel Acuvue Oasys 1-day with HydraLuxeTM. Men du bör givetvis välja linser efter din optikers rekommendation. Endagslinser är dessutom lätta att ersätta ifall du tappar en lins.

  1. Skippa glasögon – linser immar inte!

Att springa med glasögon är ingen större hit. De kan imma igen, bågarna kan skymma din sikt och du måste rätta till dem hela tiden. Skulle du dessutom tappa dem kostar reparationen en hel del. Satsa istället på endagslinser och byt tillbaka till dina glasögon när du sprungit klart.

  1. Håll uppsikt i spåret!

När du använder linser har du ett lika bra perifert seende som personer utan synfel. Dra nytta av din split vision så du slipper krocka med cyklister, andra löpare, lekande barn och lösa hundar.

  1. Ge inte upp!

Precis som med linsbärande måste du se löpningen som ett projekt. Att bara sätta i ett nytt par linser och förvänta sig omedelbar perfektion, nej så fungerar det inte! Övning ger färdighet och detsamma gäller för löpning. Så ta det lugnt och ge det lite tid så slipper du skador och missnöje.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine