Man som har problem med linser

Upplever du problem med linser?

Oavsett om du bär dina linser så gott som varje dag, bara till fest, träning eller om du är en helt ny användare av linser så kan det vara bra att ha koll på när du inte bör använda dina kontaktlinser. Vanliga problem med linser kan vara bland annat att du får ont i ögat av linser eller ont i ögat efter linser.  

Linser kan verkligen vara befriande på många sätt. Oavsett om du har endagslinser, använder veckolinser eller föredrar månadslinser. Kanske trivs du inte alls i glasögon eller så gillar du att kombinera linser och glasögon efter humör, stil och aktivitet.

Du kanske är helt ny som linsbärare och oroar dig över det faktum att du ska sätta in något i ögat som sedan ska sitta där hela dagen. Kanske oroar du dig för vilka eventuella biverkningar som linserna kan ge eller har problem med att ta ut och sätta in linser.

Hur vanligt är det med problem med linser?

Små biverkningar som torra, skavande ögon och/eller svullna slemhinnor i ögonen är relativt vanliga problem med linser. Men följer man alla rekommendationerna om hur man ska sköta om sina linser så är kontaktlinsbärande relativt säkert.

Problemet är att de allvarligaste infektionerna i vissa fall kan vara synhotande och då behöver du få behandling snabbt. Var extra vaksam på om det gör ont i ögat linser, om ögat inte ser bra ut eller om du inte ser bra. Tag genast ur kontaktlinsen om den skaver i ögat, säger optikern Carl Fredrik Kanington.

Kvinna som upplever problem med kontaktlinser

Det finns olika typer av biverkningar som man kan uppleva som linsbärare. Allt från ögoninflammationer och olika grader av svullna slemhinnor till hornhinnerelaterade infektioner som inte är bra för ögat. Om man upplever biverkningar och får ont i ögat linser så ska man genast plocka ut kontaktlinserna.

Skölj ögat om det är kletigt och ring sedan din optiker för rådgivning. Kontakta en ögonläkare om du upplever smärta, ljuskänslighet eller kraftigt försämrad syn, råder Carl Fredrik Kanington.

Tänk på det här när du bär linser:

 • Bär inte linser när du är förkyld då det finns risk för infektion.
 • Kasta linser som är trasiga och kan skava på ögat.
 • Var noga med att följa rekommendationerna för dina linser, rengör dem efter varje användning.
 • Kontakta din optiker om du behöver råd kring ditt linsanvändande..
 • Kontakta ögonläkare om du upplever att du får ont i ögonen av linser eller upplever att du har synförändringar.

Symptom vid linsproblem

Det finns flera varnande symptom att hålla utkik efter. Det är exempelvis vanligt med progressiva linser problem, multifokala linser problem och monovision linser problem. Dygnet runt linser problem kan också uppstå eftersom att ögat inte får vila från linsen.

De kontaktlinser som är mjuka är skapade i så tunna material att de knappt känns av i ögonen och skapar i regel mindre obehag och är i regel bekväma redan direkt man placerar dem i ögonen.

Vanliga symptom vid problem med linser är:

 • Känsla av att du är torr i ögonen när du bär dina kontaktlinser eller efteråt.
 • Försämrad synskärpa där du ser suddigt.. 
 • Irriterade ögon (kliande, brännande eller stickande känsla i ögonen).
 • Smärta i ögonen som uppstår efter att linsen placerats i ögat.
 • Röda och svullna ögon.
 • Känslighet mot ljus samt ökat tårflöde. 

Symptomen beskriva ovanför kan bero på flera olika faktorer och behöver inte alltid bero på just kontaktlinser problem. Det kan vara att du har fått en infektion i ögonen eller att du har ett sår på hornhinnan från exempelvis skräp eller smuts. När det kommer till progressiva kontaktlinser problem så kan man uppleva obehag eftersom att linsen anpassar sig efter ljuset i närmiljön, men man ska inte känna smärta i ögonen.

Om det är så att du upplever ett obehag i ögonen av linser så är det viktigt att du tar ut linsen omedelbart och sköljer och rengör linsen i linsvätska. Det kan vara bra också att låta ögat vila en stund och använda glasögon, medans linserna ligger i linsvätska. Om du fortsätter uppleva problem när du använder dina linser så bör du ta kontakt med din optiker. 

Vad är orsakerna bakom problem med linser?

Allergier 

Om du bär linser och är allergiker så kan dina ögon bli mer irriterade om du befinner dig i en miljö där din allergi triggas, eftersom att pollen, damm och mjäll som är vanliga allergener lätt fastnar på linsens yta.

Lösning: Som allergiker så är det viktigt att du rengör linserna ofta i linsvätska och gnuggar dem försiktigt mellan tumme och pekfinger för att få bort eventuella beläggningar. Använd ögondroppar för linsbärare för att dämpa dina allergier.

Torr i ögonen av linser 

Först och främst så är det viktigast att utesluta någon form av ögonsjukdom. Vanligaste orsaken till problem med linser torra ögon beror på att ögat inte producerar nog med vätska till ögonen. Miljön spelar en stor faktor, t.ex om man arbetar från datorn eller arbetar på ett kontor med torr luft.

Lösning: Använd smörjande ögondroppar som fuktar dina linser och ögon för att lindra besvären. Låt dina ögon vila från kontaktlinserna ibland och använd gärna särskild linsvätska som är till för besvär med torra ögon.

Linsen har dålig passform

Ögonen är unika där storlek och form kan variera stort från person till person. Även om du har fått ett linsrecept från din optiker så kan det ändå hända att de rekommenderade linserna inte känns bra och man upplever ett starkt obehag i ögonen när man bär sina linser.

Lösning: Boka in en ny tid hos din optiker för att se efter ett par nya linser som har en bättre passform för dina ögon. Detta bör du göra direkt du känner någon form av obehag när du använder dina linser och kan utesluta att det inte beror på att smuts eller skräp fastnat på linsen.

Lotta Karlsson

Lotta Karlsson

Trendspanare med passion för glasögon, solglasögon och linser.

 Tillbaka till magazine