Kvinna med handen för ögat

Linsanvändning och biverkningar

Oavsett om du bär dina linser så gott som varje dag, bara till fest, träning eller om du är helt ny användare kan det vara bra att ha koll på när du inte ska använda dina kontaktlinser.

Linser kan vara befriande på många sätt. Oavsett om du har endagslinser, använder veckolinser eller föredrar månadslinser. Kanske trivs du inte alls i glasögon eller så gillar du att kombinera linser och glasögon efter humör, stil och aktivitet.

Eller så är du helt ny som linsbärare och oroar dig över det faktum att du ska sätta in något i ögat som sedan ska sitta där hela dagen. Kanske oroar du dig för vilka eventuella biverkningar som linserna kan ge.

Hur vanligt är det med biverkningar?

Små biverkningar som torra ögon och svullna slemhinnor är relativt vanliga. Men följer man alla rekommendationer om hur man sköter om sina linser är kontaktlinsbärande relativt säkert.

– Problemet är att de allvarligaste infektionerna i vissa fall kan vara synhotande och då behöver du få behandling snabbt. Var extra vaksam på om det gör ont i ögat, om ögat inte ser bra ut eller om du inte ser bra. Tag genast ur kontaktlinsen om den skaver, säger optikern Carl Fredrik Kanington.

Kvinna som håller händerna för ansiktet.

Det finns olika typer av biverkningar som man kan uppleva som linsbärare. Allt från ögoninflammationer och olika grader av svullna slemhinnor till hornhinnerelaterade infektioner som inte är bra för ögat. Om man upplever biverkningar ska man genast plocka ut kontaktlinserna.

– Skölj ögat om det är kletigt och ring sen din optiker för rådgivning. Kontakta en ögonläkare om du upplever smärta, ljuskänslighet eller kraftigt försämrad syn, råder Carl Fredrik Kanington.

tänk på det här när du bär linser:

  • Bär inte linser när du är förkyld då det finns risk för infektion.
  • Kasta linser som är trasiga och kan skava på ögat.
  • Kontakta din optiker om du behöver råd kring ditt linsanvändande.
  • Kontakta ögonläkare om du upplever smärta eller synförändringar.
Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine