Pollen

Tips om pollen & linsanvändning

Många njuter när naturen står i blom. Men för många allergiker är det en period som förknippas med rinnande ögon och snuva. Visste du att linser faktiskt kan hjälpa dig i kampen mot pollen?

Ögonallergier är ett allvarligt problem för ett stort antal människor över hela den europeiska kontinenten, man brukar räkna på att ungefär en av tio lider av någon slags ögonrelaterad allergi. Det är problem som gör vardagen betydligt mer besvärlig än vad den ska vara. Därför kan det vara bra att veta linser till viss del kan skydda dig mot pollen.

Isättande av lins.

Brittisk studie om linser och pollen

Det är den brittiska forskaren James Wolffsohn och hans kollegor vid Aston University som genomfört en undersökning om hur linsbärandet påverkar våra ögons reaktion på pollen.

Till undersökningen valdes ett antal personer med gräspollenallergi ut, som sedan exponerades för höga halter pollen i en speciell ”pollenkammare”. Först med kontaktlinser i, sedan utan linser. Både före och efter testen mättes hur röda ögonen var och hur länge de var irriterade.

Det testet visade var att när patienterna bar endagslinser fick de mindre irriterade ögon än när de var utan linser, man observerade även att irritationen gick över snabbare när de hade burit linser.

Endagslinser ger positiva effekter

I praktiken fungerar det så att endagslinserna utgör en slags skyddsbarriär mot luftburet pollen. Vissa linser har även återfuktande egenskaper vilket har positiva effekter för allergikern.

För pollenallergikern är endagslinser i de flesta fallen det bästa alternativet, särskilt de med återfuktande egenskaper.

Trots alla de positiva egenskaperna hos moderna endagslinserna så ska du inte tveka att uppsöka professionell hjälp om du upplever klåda och behöver veta orsaken bakom. Det vi vill påpeka är att man som pollenallergiker inte behöver ta ur sina linser om man inte upplever något obehag, dina linser kan nämligen vara bra mot pollen.

  Tillbaka till magazine