Linser i skolåldern – visst går det!

Tjatar ungarna om att de vill ha kontaktlinser? Visst går det att börja med linser i skolåldern, men det finns några saker du bör tänka på som förälder.

Det är inte ovanligt att barn börjar önska sig kontaktlinser istället för glasögon när de blivit lite äldre och ska börja mellanstadiet eller högstadiet. Grundregeln är att det mognadsgraden och den egna förmågan till att sköta linshygienen som är avgörande, inte antalet ljus på födelsedagstårtan.

Ingen tydlig åldersgräns

Det finns ingen tydlig rekommenderad minimiålder för att börja använda linser. Istället är det upp till föräldrarna att i samråd med optikern avgöra om barnet är moget nog för linser. Däremot föreskrivs synhjälpmedel till barn under 8 år inte av optiker utan endast av ögonläkare, hos så unga barn är det dock vanligtvis inte lämpligt med linsanvändning.

Viktigt med skötseln

Även om det är ovanligt att drabbas av biverkningar från linser sker det i sällsynta fall, och ofta beror det på att linserna inte hanterats på rätt sätt. Som vårdnadshavare behöver du inte själv ha erfarenhet av linser, optikern kommer noggrant att gå igenom skötselråden vid nytillpassningen så att ni känner er trygga i hur de ska skötas.

Endagslinser rekommenderas

För att slippa rengöra linserna varje kväll rekommenderas ofta endagslinser till barn och ungdomar. Då kan man, efter att ha tvättat händerna, helt enkelt ta ut och kasta linserna varje kväll och sedan ta ett nytt par vid nästa användning.

Börja med kortare stunder

En del linsbärare upplever att ögonen kan bli lite torra eller trötta efter en hel dags användning och när man inte är van vid linser. Därför kan man börja med att bära linserna kortare stunder i början – varför inte testa någon timme om dagen? Är barnet närsynt och ska läsa eller använda en surfplatta en längre stund kan det också vara skönt att ta ur linserna.

Bidrag för barn under 20 år

Synen är föränderlig, speciellt när man fortfarande växer. Extra viktigt är det därför att besöka en optiker regelbundet för att kontrollera om synen har förändrats och hur det fungerar med linserna. Kanske behöver styrkan eller passformen justeras något.

Barn och ungdomar upp till och med 19 år har rätt till ett ekonomiskt bidrag på upp till 800 kronor per år för nya glasögon eller linser, mer om det kan du läsa här.

Några smarta knep för linsnybörjare i alla åldrar:

* Använd linserna kortare stunder i början och växla till glasögon när ögonen blir trötta.

* Vänta en stund, gärna en halvtimme, på morgonen innan du sätter i linserna.

* Ta med en linsdosa och en liten förpackning med linsvätska ifall du behöver ta ut linserna när du är på språng.

* Ha alltid med glasögon eller ett extra par linser i reserv ifall du tappar en lins.

* Om du använder smink är det bra att sätta i linserna innan du sminkar dig. Ta också ur dem innan du tvättar bort makeupen.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine