Skolbarn i Gambia.

Insats för synbehövande i Gambia

Varje år kasseras tusentals glasögon medan många behövande människor runt om i världen aldrig skulle ha råd att skaffa sig ett par. Så vi bestämde oss för att göra en insats med målet att göra skillnad för tusentals människor i Gambia.

Under våren 2012 samlade vi ihop över 4 000 helt nya och slipade glasögonreturer för att kunna skänka dem till välgörande ändamål. Ett par glasögon kan faktiskt vara avgörande för en medmänniskas möjlighet till utbildning och försörjning.

Ett samarbete har inletts med svenska Annette Mars och gambianska Ous Kah, som under de senaste tolv åren hade drivit en ideell och etablerad förening med olika projekt inom skola och sjukvård i Gambia.

Skolbarn i Gambia.

Direkt samarbete med ett lokalt sjukhus

Unikt för projektet var att det fanns ett direkt samarbete med det lokala sjukhuset Royal Victoria Teaching Hospital i huvudstaden Banjul som driver den välkända synundersökningsmottagningen Sheikh Zayed Regional Eye Care Centre.

Där kunde alla patienter få hjälp att korrigera synen genom en ögonmätning och tillpassning av våra glasögon. Arbetet samordnades av optometristen Madam Isatou Jobe som är välkänd i Västafrika och som utbildar optometriassistenter för att sätta upp nya mottagningar i andra delar av landet.

Projektet blev framgångsrikt men har avslutats 2013 på grund av försvårande byråkrati och korruption. Men tacksamheten var stor för den hjälp vi åstadkom.

”Thank you for your initiative and your help to make a change in poor peoples lifes, as an eye is a fundamental resource.”
– Ous Kah, co-ordinator Gambia

Mille Lansburgh

Mille Lansburgh

Redaktör LensWay

”Ord är laddade pistoler”, sa Jean-Paul Sartre. Och han har givetvis rätt. Försöker skriva med sprängkraft och inte krångla till det i onödan. Att skriva om optik handlar om att inspirera och vägleda. Få dig att kunna uppleva varje ögonblick!

  Tillbaka till magazine
Kategorier