Karl-Johan Danielssons

I am Ironman

Läs om järnmannen Karl-Johan Danielssons makalösa triathlonkarriär där han besegrat både reumatism och synfel. Här avslöjar han hur du behåller ditt fokus ända in i mål.

Som yngsta barnet i en familj med tre äldre idrottande syskon har det mesta handlat om tävling så långt Karl-Johan Danielson kan minnas. Redan som treåring(!) tävlade han i skidor och tog medalj. Sedan har han hunnit med att träna och tävla i längdskidåkning, fotboll, handboll, terränglöpning och cykling innan han slutligen fastnade för triathlon.

Sin första triathlontävling avverkade han som 8-åring, resten kan ni gissa själva. I dag är han 33 år och har hunnit bli en välkänd profil i svenska triathlon- och ironmankretsar.

Vilka egna idoler har du?
Jag har haft flera förebilder genom min karriär. Min morbror Mats Vallberg är en, skidåkaren Benny Kohlberg en annan. Men även triathleterna Joachim Willén och Jonas Djurback från seniorlandslaget. Rasmus Henning från Danmark har varit min mentor och förebild inom både idrott och entreprenörskap. Det är viktigt att hela tiden låta sig inspireras och lära av duktiga människor om man själv vill utvecklas.

Berätta för en novis, hur ser tävlingsdistanserna ut i Triathlon?
Det finns olika distanser. Jag tävlar i långdistans vilket innebär 4 km simning, 120 km cykling och 30 km löpning. När jag tävlar i Ironman skiljer det sig litegrann. Då är det 3,8 km simning, 180 km cykling och 42 km löpning (ett marathon reds anm).

Hur sjutton är det ens möjligt för dig som reumatiker att tävla i triathlon och Ironman?
Reumatismen skulle jag gärna välja bort då den försvårar min träning. Sjukdomen gör att jag inte tål vissa typer av träningspass i för stora mängder. Det är frustrerande då jag till exempel inte kan löpträna på samma sätt som andra triathleter.  Men annars går det bra.

Karl-Johan Danielssons

Hur många tävlingar blir det på ett år?
Jag tävlar kanske för mycket… Under tolv månader körde jag sex Ironman, där jag gick i mål på fem av dessa (sjukdom stoppade en målgång reds anm). Normalt sett ska man köra 2-3 stycken per år som proffs. Jag kommer ofta upp i cirka 7-8 tävlingar på ett år…

Om du fick byta ut en gren i triathlon och slänga in en ny. Vilken skulle det bli?
Jag skulle nog byta bort löpningen mot längdskidor. Det hade varit fantastiskt! Då hade jag varit RIKTIGT framgångsrik (skratt).

Berätta om ditt synfel.
Jag hade synfel (brytningsfel reds anm.) redan som liten. Min lärare upptäckte att jag inte orkade så mycket och hänvisade mig till optiker. Det slutade med att jag fick ett par glasögon som jag tyvärr tappade bort ganska snabbt. Sedan använde jag inte glasögon på 20 år!  Men på senare år har det blivit uppenbart att jag behöver glasögon, särskilt när jag kör bil. Min fru frågade varför jag körde i endast 50 km/h på en väg med högre hastighet. Och det berodde ju på att mina ögon blivit överansträngda. Nu har jag alltid glasögon vid bilkörning eller när jag sitter vid datorn.

Hur är det att ha synfel när man tävlar i din sport?
Träning och syn är egentligen ganska lika varandra. Efter en viss ålder försämras förutsättningarna vilket gör att man får kompensera på olika sätt. Med träningen kan det innebära ökad träningsmängd medan synen får kompenseras med hjälp av glasögon eller linser.

 Men hur många är det som har linser eller glasögon när de tränar och tävlar i triathlon?
Själv använder jag inte linser under tävling. Men det finns vissa personer med större synnedsättningar som verkligen behöver linser när de sportar. Det är jätteviktigt att se bra i triathlon, framför allt under cyklingen.

Vad händer med synen om man slarvar med hälsan som elitidrottare?
Vätskeförlust kan försvåra prestationen rejält, inte bara för att synen försämras. Även tolkningen av det du ser påverkas vid låga vätske- och energinivåer. Trots att din syn är klar så ska din hjärna klara av att tolka och förstå alla synintryck.

Vad tycker du om att triathlon har blivit någon form av kändissport på senare tid med tävlanden som Daniel Adams Ray, Måns Möller och Bingo Rimér?
Det är bara roligt. Triathlon har blivit ”den nya golfen”. Om man satsar professionellt så är det bara positivt om vissa människor hjälper till att skapa större intresse runt den egna sporten.

Vilken är årets största tävling?
Det är Ironman på Hawaii som även är den inofficiella VM-tävlingen. Men i år är inte jag direktkvalificerad och jag tror inte jag kommer satsa på den tävlingen. Mitt mål är snarare att jag ska vara på pallen eller vinna någon annan Ironman-tävling.

När tävlar du nästa gång?
Det blir den 8 april på Mallorca. Därefter blir det Florianapolis i Brasilien i maj.

Tack för pratstunden Karl-Johan och lycka till! Vi lovar att heja på dig och att försöka springa en halvmil utan att få hjärtflimmer, mjölksyra och andnöd.

Foto: Therese Asplund

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine