Man med hornbågade glasögon

Hornbågade glasögon – Helt rätt i tiden!

Allra först dök de hornbågade glasögonen upp i Europa under 1800-talet och var på denna tiden en dyr och eftertraktad glasögonmodell. Cat eye-modellen som liknar hornbågade glasögon har varit inne sedan 60-talet och härstammar alltså från början från hornbågade glasögon. Så vad är hornbågade glasögon och hur ser de egentligen ut?

Denna typ av glasögonbåge har funnits under en väldigt lång tid – närmare 100 år! Från början så var hornbågade glasögon tillverkade i sköldpaddsskal eller av horn. Idag så efterliknas ofta de äldre modellerna med sköldpaddsfärgade eller hornfärgade glasögon i plast som material istället. Plasten som denna glasögontyp skapas i har oftast formgetts så att de känns och ser ut som horn mer än plast. Modellerna idag av hornbågade glasögon har ofta sköldpaddsfärgning för att efterlikna de första varianterna av denna glasögonmodell.

De flesta hornbågade glasögon är spräckliga i bruna, beiga och svarta toner men är också vanliga i svart. Många bär denna glasögontyp bara som en accessoar utan styrka, för att exempelvis matcha med en särskild outfit. Du vet väl att du kan beställa alla våra glasögon utan styrka? Alla våra bågar levereras med 90 dagars ångerrätt, så att du har god tid att känna efter om dina bågar passar dig.

Hornbågade spräckliga glasögon i fyrkantig modell från C.Jacobsen.

Hornbågade spräckliga glasögon i fyrkantig modell

Hornbågade glasögon – populära sedan 60-talet 

De modeller som vi har kunnat se efter att hornbågade glasögon slutade tillverkas i horn och sköldpaddsskal har varit populära sedan 60-talet. Då fick stilen gärna vara lite mer elegant och sofistikerad. Här var det många fantastiska mode-inspiratörer som bar hornbågade glasögon och de var ett starkt signalement på att man var filosofisk och intellektuell.

Hornbågade glasögon kan vara runda, ovala eller rektangulära i formen och har varit återkommande populära i många år vid detta lag. Många anser denna glasögon-modell som retro och det håller vi helt klart med om – hornbågade glasögon är mer än retro, de är mer eller mindre kult! Denna glasögontyp ger helt klart karaktär till de flesta ansikten oavsett i vilken form de kommer. 

Hornbågade glasögon från the collection
Hornbågade glasögon från The Collection

Vilken modell av hornbågade glasögon passar dig? 

Det finns en hel del olika hornbågade glasögon att välja mellan och som nämnt så finns de i olika former som passar till olika ansikten. Kolla in våra favoriter här nedan och hitta dina nya glasögon!

Hornbågade glasögon från C.Jacobsen
Hornbågade glasögon från C.Jacobsen
Hornbågade spräckliga glasögon i fyrkantig modell

Hornbågade spräckliga glasögon i fyrkantig modell från C.Jacobsen.
Hornbågade tortoise glasögon från The Collection.


Hornbågade tortoise glasögon från The Collection
Hornbågade glasögon i sköldpaddsmönster

Hornbågade glasögon i sköldpaddsmönster från C.Jacobsen.

Märken som vi gillar! 

I vårt sortiment så kan du finna flertalet modeller av hornbågade glasögon och från olika märken. Några av våra absoluta favoriter är bland annat designmärket C.Jacobsen som levererar modell efter modell av klassiska design-bågar inom en prisklass som helt klart är rimlig för de flesta.

Beställ hornbågade glasögon enkelt online 

Om du hittar dina favorit-bågar i sortimentet så är det enkelt att beställa dem online från oss och få dem hemlevererade snabbt och enkelt. Du gör på följande sätt när du beställer från oss:

  • Tryck på “Välj typ och styrka” och fyll i dina styrkor enligt optikerns ordinationer. 
  • Här kan du också välja om du vill ha enkelslipade glas (standardmodell) eller läsglasögon, progressiva glasögon eller terminalglasögon. 
  • När du är klar så lägger du till dina glasögon i varukorgen, där du sedan går in och avslutar köpet.
  • Dina glasögon kommer att levereras hem till dig direkt i brevlådan.

Alla glasögon som du beställer från Lensway levereras med kvalitetsglas där antirepskydd ingår i standard glasen. Du kan även på alla våra modeller lägga till vårt optimal-paket för att stärka dina glas ännu mer med smutsavvisande yta, UV-skydd och utökat repskydd om du önskar.

Lotta Karlsson

Lotta Karlsson

Trendspanare med passion för glasögon, solglasögon och linser.

 Tillbaka till magazine