Karl-Johan Danielsson

”Har du sprungit ett marathon? Gulligt!”

Träffa LensWays nya ambassadör – triathleten Karl-Johan Danielsson. Hör honom berätta allt du vill veta men aldrig vågat fråga om den mytomspunna sporten triathlon.

Vissa säger att triathlon är ungefär som sjukamp. En sport för dem som aldrig lyckas bli bäst i någon enskild gren.
– Man blir ju aldrig bäst på en gren om man satsar på tre olika – samtidigt. Så på sätt och vis stämmer det. Men de som är riktigt duktiga i triathlon har ofta rätt fysiska förutsättningar för att bli riktigt bra även i andra sporter.  Tvärtemot vissa lycksökare som kommit från andra idrotter för att bli bäst i triathlon, där de ofta misslyckats. Till exempel springer de snabbaste triathleterna en mil under 29 minuter. Vilket är riktigt bra!

Så vad säger du till tvivlarna?
– 
Har du sprungit ett maraton? Gulligt!

Vad gör du om sponsorn skickar en gräsligt ful dräkt dagarna innan en stor tävling?
– 
Jag designar min egen dräkt så jag slipper sådana problem. Där är jag väldigt noggrann, jag vill kunna välja lämpliga material som funkar bra för mig.

Era tävlingscyklar ser ut som något hämtat ur Blade Runner. Vad skiljer dem från en vanlig cykel?
– De är mer aerodynamiska vilket betyder att de är snabbare mot vinden, fast de är inte extremt lätta vilket många tror. Cykeln har 22 elektroniska växlar och allt är tillverkat i kolfiber. De allra finaste modellerna har även inbyggda effektmätare så du kan mäta kraften och antalet watt du producerar under en distans.

Karl-Johan Danielsson springer.Har ni en hjälpreda som servar er under alla resor? Jag menar vem orkar tvätta strumporna dagen efter en tävling?
– 
Man gör väldigt mycket själv även om min familj följer med ibland. Min fru har också tävlat som proffs och hjälper till med mycket administrativt. Ibland tar jag med en släkting om det går att kombinera en resa. Men det är ofta lättare sagt än gjort, det funkar ju klart bättre när tävlingen är i Cozumel i Mexiko än i exempelvis Kentucky, USA.

Berätta om en incident från ett lopp!
– 
Jag har varit med om mycket. En gång kraschade jag på cykeln i Thailand. Mina hjul bara släppte från asfalten när jag var uppe i över 60 km/h. När jag reste mig efter fallet såg jag den krossade hjälmen och att det sprutade blod ur min hand! Då blev jag lite illamående. Som tur var hade en lastbil stannat så jag kunde bli körd till sjukhuset där jag fick riktigt bra vård, annars vet jag inte hur det hade gått.

Blir du aldrig sugen på att vara med i mästarnas mästare och visa hur en riktig mästare jobbar?
– 
Jo det hade varit kul men min sport är inte så populär.

Hur har man råd att åka runt och tävla över hela världen?
– Det är en sjukt dyr sport men man löser det som vilken knarkare som helst (skratt). Jag har Team KJ och olika partners som jag jobbar med och från dessa får jag vissa inkomster. Men efter tävlingarna har jag inte så mycket pengar kvar.

Avslöja något om dig själv som vi inte har en aning om?
– 
Jag är sjukt intresserad av kaffe och pizza. Jag belönar mig själv med ny kaffemaskin om jag presterat bra i en tävling eller vunnit en ny titel. För min egen del är det viktigt att jag har förtjänat kaffemaskinen. Det är alldeles för lätt att bara köpa en ny.

Fem snabba till Karl-Johan Danielsson

Gröt eller Proteinshake
Muskler eller Hjärna
Oakley
eller Ray-Ban
Köpcentrum eller Onlinebutik
Eye of the tiger eller The winner takes it all?

Tack för intervjun Karl-Johan. Vi hoppas på många vinster i årets tävlingar, både för dig och dina lärljungar i Team KJ. Lycka till!

Foto: Therese Asplund

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine