Undvik ögoninflammation och håll dina ögon friska

Det är viktigt att undvika ögoninflammation och även att upptäcka tidiga ögoninflammation symptom i tid så att man kan börja behandlingen så snart som möjligt.

Av de sinnesorgan människan begåvats med är ögonen det som hanterar mest information. Det är med ögonen vi ser världen och vi måste vårda dem väl för att de ska kunna fungera bra. För dig som bär kontaktlinser är den omsorgen extra viktigt. Ögoninflammation eller bakteriell konjunktivit som det kallas för i läkartermer är något som du vill undvika till varje pris, så att du slipper drabbas av obehagliga ögoninflammation symptom.

Vad är Konjunktivit?

Konjunktivit betyder ögoninflammation. En ögoninflammation kan både vara bakteriell eller infekterad av Konjunktivit virus som Stafylokocker, Streptokocker, Pneumokocker, Corynebakterier och Moraxella. En vanlig ögoninflammation kallas för bakteriell konjunktivit och innebär då att dina ögon blivit inflammerade på grund av bakterier.

Man kan säga att konjunktivit är ett samlingsnamn för olika typer av öroninflammationer som delas in i olika befattningar:

  • Vernal Konjunktivit – innebär en inflammation på bindehinnan i ögat. Detta är en vanligt konjunktivit barn ögoninflammation som främst drabbar yngre barn mellan 5-15 år.
  • Viral konjunktivit – En ögoninflammation som uppträder på ögats hornhinna och bindväv. Inkubationstid ögoninflammation viral konjunktivit är några dagar innan läget utvecklas till akut konjunktivit. Denna form av ögoninflammation är mycket smärtsam i ögonen.
  • Kronisk konjunktivit – Denna ögoninflammation är en kronisk konjunktivit som beror på allergi och kan även uppstå utan en förklarlig orsak. Kronisk ögoninflammation eller Allergisk konjunktivit som det också kallas kommer och går.

Hur smittar ögoninflammation? 

En av de vanligaste orsakerna är att ögoninflammation uppstår vid förkylning. Varför det är så, är för att oftast när vi har ett virus så är det lätt hänt att viruset smittar de känsliga ögonen. Ofta beror det på att man petar i ögonen eller att man befunnit sig nära någon som bär på något av de virus som räknas in till konjunktivit. Virus är ofta luftburna och kan alltså smitta direkt från omgivningen till ögonen. Ögoninflammation som härstammar från virus eller från bakterier behöver som oftast behandlas.

Ögoninflammation smittar otroligt enkelt då virus färdas från person till annan person genom luften. Bakteriell konjunktivit smittar i regel direkt från händerna och är inte lika smittsamt. Om man har varit i en miljö där man får bakterier eller virus på sina händer och sedan gnuggar sina ögon så är chansen stor att man ögoninflammation uppstår. Hur länge smittar ögoninflammation kanske du frågar dig och det beror helt på vilken form av ögoninflammation det gäller. Lär dig att sköta dina linser på rätt sätt så slipper du infektioner och beläggningar. Här berättar vi om våra bästa skötselråd.

Linsvätskor och ögondroppar.

Linsvätskas betydelse

Det finns människor som underskattar linsvätskans betydelse i vården av sina linser, som använder egna blandningar eller vanligt kranvatten. Dessa människor utsätter sig för risken att drabbas av bl.a akantamöban, en parasit som kan orsaka svårartade ögoninfektioner. Acanthamöban är en vattenburen parasit som kan orsaka den smärtsamma ögoninflammationen akantamöbakeratit, som i sin tur kan leda till försämrad syn och till och med blindhet. Den förekommer främst i kranvatten och simbassänger. Endagslinser är bra att använda eftersom de kastas på kvällen, vilket betyder att du alltid tar på dig helt rena linser varje morgon. 

Opti-Free PureMoist linsvätska

Opti-Free PureMoist

Använd aldrig kranvatten när du rengör dina linser

Att dina veckolinser eller månadslinser kommer i kontakt med nedsmittat vatten är också den största risken att drabbas av ögoninflammation. Därför ska du aldrig tvätta dina linser i kranvatten. Det är ofta bristande rutiner när det gäller hanteringen av linser som leder till att människor drabbas av kontaktlinskomplikationer. Det handlar om att vara noggrann när du hanterar dina kontaktlinser. Användning av linser som inte är korrekt tillpassade är en annan vanlig orsak till ögonsmärtor.

Använd heller aldrig dina linser längre än vad de är avsedda för.Att sova med linser som inte är designade för dygnet-runt-bruk kan leda till irriterade ögon men även mer allvarliga komplikationer. Smutsiga etuier (eller de som blivit felaktigt rengjorda) är ofta också boven i dramat när människor drabbas av ögoninfektioner och inflammationer. Därför bör du också byta ut ditt linsetui vid varje tillfälle när du får en ny flaska vätska, för att förhindra att bakterierna frodas.

Undvik linser vid ögoninflammation

Undvik linser vid förkylning 

Att förkylning och linsbärande inte hör ihop har du säkert hört förut. Men varför är det egentligen så och gör du verkligen bäst i att låta ögonen vila från linser under en förkylning?

Att bära linser när du är sjuk och snuvig är faktiskt ingen bra idé. Anledningen är att ögats slemhinnor svullnar upp och att ögonen rinner. Dessutom ökar risken för infektion när du är förkyld och ögonens motståndskraft mot yttre faktorer blir sämre.

– Det förekommer fler virus och bakterier i ögat när du är förkyld, vilket ökar risken för kontaktlinsrelaterade komplikationer. En tumregel är att vara symtomfri innan du börjar använda dina linser igen, säger optikern Carl Fredrik Kanington.

Kan man få ögoninflammation av linser? 

Kontaktlinser och ögoninflammation är något som inte är en bra kombination. Det är just av detta anledning som det är så otroligt viktigt med hygien i samband med hantering av kontaktlinser. Om du drabbas, så bör du inte bära linser vid ögoninflammation utan istället använda dina glasögon så att dina ögon får vila.

Att få ögoninflammation av linser är inte ovanligt eftersom att linser enkelt samlar upp en hel del pålagringar av både bakterier och annat under en dag. Ögoninflammation linser kan uppkomma både på grund av bristande hygien men också på grund av att linserna kommit i kontakt med vatten (särskilt när du befinner dig utomlands). 

Undvik linser vid ögoninflammation

I stället för att pilla med fingrarna i ögonen för att få in linserna är rådet att använda glasögon de dagar man är förkyld. Det är lätt att glömma att virus och bakterier kan överföras från fingrarna till linserna och orsaka ögoninflammation.

– När du blivit helt frisk från din förkylning är det bra att avvakta med linserna, i alla fall någon dag. Du bör även slänga de gamla linserna och börja om med ett nytt par, råder Carl Fredrik Kanington.

Att tänka på

  • Använd dina glasögon tills du blir frisk! Tänk på ögonhälsan.
  • Låt gärna ögonen vila någon extra dag efter att du varit sjuk, innan du använder linser igen.
  • Även dygnet-runt-linser ska tas ut under förkylning. 

Här är några tips på fina bågar du kan använda då du inte kan ha I dina linser:

 

Snygga svarta bågar
transparenta plastbågar
Stilrena tunna svarta bågar

Tecken på ögoninflammation 

Tecken på att du har drabbas av en infektion i hornhinnan är ett rött och värkande ögon i kombination med ljuskänslighet. Om en sådan ögoninflammation inte behandlas i tid kan den leda till en bestående synnedsättning. Därför ska man kontakta en optiker eller ögonläkare om man inte upplever någon förbättring efter ett dygn.

Sammanfattningsvis handlar det om sköta om sig själv och sina linser, gör du detta kommer du med allra största sannolikhet aldrig stöta på dessa problem. Se bara till att ha en linsvätska som passar dina kontaktlinser och att ha komfortdroppar på en armlängds avstånd.

Hur behandlar man ögoninflammation? 

Gällande ögoninflammation vuxna så är i regel symptomen lite annorlunda beroende på om ögoninflammationen beror på bakterier eller virusinflammation. I de fall där bakterier är orsaken så är det vanligt att man har var i ögonen som samlas och att man har rinniga ögon.

A och O är som nämnt så många gånger, men kan inte nämnas tillräckligt många gånger: HYGIEN! Om du är förkyld eller när helst du petar med händerna i och kring ögonen så ska du alltid ha rengjort dina händer först.

Ögoninflammation behandling kan variera och det är inte alltid du behöver gå till en läkare. Inflammationer som beror på virus brukar läka ut inom 5-10 dagar. I övrigt kan man få utskriven ögoninflammation salva från doktorn eller använda ögondroppar för ögoninflammation. Det är viktigt att använda glasögon istället för linser då du drabbats av ögoninflammation.

Lotta Karlsson

Lotta Karlsson

Trendspanare med passion för glasögon, solglasögon och linser.

 Tillbaka till magazine