Ögon med linser i

Så håller du dina
ögon friska

Lär dig att sköta dina linser på rätt sätt så slipper du infektioner och beläggningar. Här berättar vi om våra bästa skötselråd.

Av de sinnesorgan människan begåvats med är ögonen det som hanterar mest information. Det är med ögonen vi ser världen och vi måste vårda dem väl för att de ska kunna fungera bra. För dig som bär kontaktlinser är den omsorgen extra viktigt.

Linsvätskor och ögondroppar.

 Linsvätskas betydelse

Det finns människor som underskattar linsvätskans betydelse i vården av sina linser, som använder egna blandningar eller vanligt kranvatten. Dessa människor utsätter sig för risken att drabbas av bl.a akantamöban, en parasit som kan orsaka svårartade ögoninfektioner.

Acanthamöban är en vattenburen parasit som kan orsaka den smärtsamma ögoninflammationen akantamöbakeratit, som i sin tur kan leda till försämrad syn och till och med blindhet. Den förekommer främst i kranvatten och simbassänger.

Att kontaktlinserna kommer i kontakt med nedsmittat vatten är också den största risken att drabbas av ögoninflammation. Därför ska du aldrig tvätta dina linser i kranvatten.

Det är ofta bristande rutiner när det gäller hanteringen av linser som leder till att människor drabbas av kontaktlinskomplikationer. Det handlar om att vara noggrann när du hanterar dina kontaktlinser.

Olika linsvätskor och ögondroppar.

 Rengör även linsetuiet

Det många kanske inte tänker på är att linsetuit måste hållas lika rent som dina kontaktlinser. Smutsiga etuier (eller de som blivit felaktigt rengjorda) är ofta boven i dramat när människor drabbas av ögoninfektioner.

Därför bör du också byta ut ditt linsetui vid varje tillfälle när du får en ny flaska vätska, för att förhindra att bakterierna frodas.

lins på finger.

Följ optikerns rekommendationer

Användning av linser som inte är korrekt tillpassade är en annan vanlig orsak till ögonsmärtor. Använd heller aldrig dina linser längre än vad de är avsedda för.

Att sova med linser som inte är designade för dygnet-runt-bruk kan leda till irriterade ögon men även mer allvarliga komplikationer.

Tecken på ögoninfektion

Tecken på att du har drabbas av en infektion i hornhinnan är ett rött och värkande öga i kombination med ljuskänslighet. Om en sådan inte behandlas i tid kan den leda till en bestående synnedsättning.

Därför ska man kontakta en optiker eller ögonläkare om man inte upplever någon förbättring efter ett dygn.


Sammanfattningsvis handlar det om sköta om sig själv och sina linser, gör du detta kommer du med allra största sannolikhet aldrig stöta på dessa problem. Se bara till att ha en linsvätska som passar dina kontaktlinser och att ha komfortdropparna på en armlängds avstånd.

Glöm inte linsvätska och komfortdroppar!

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine