Kvinna som läser tidningen med läsglasögon

Läsglasögon på nätet – billigt, snyggt och i din styrka

Att inte ha några synfel alls när man blir äldre är få förunnat och har man inte redan synfel, så är det väldigt vanligt att synen förändras när man börjar komma upp lite i åldern. Den största anledningen till varför det är på det viset är för att ögats lins förlorar en del av sin elasticitet när du blir äldre. När linsen förlorar sin elasticitet så kan ögat antingen gå mot att bli översynt eller närsynt.

Billiga läsglasögon med styrka

Har du kanske börjat få svårt att se texten när du löser korsord, läser bok eller scrollar på mobilen? Det kan betyda att din syn har börjat försämras, och att det kanske är dags för dig att ge dig ut på jakt efter ett par snygga läsglasögon. Eller så kanske du redan har ett par runda läsglasögon, men skulle behöva uppdatera modell eller styrka på dina bågar. I denna guide kommer vi ge dig en hel del tips som kan hjälpa dig på din jakt efter läsglasögon på nätet.

blåa glasögonbågar

Dunkel CJ9019 – 2080 med enkelslipade glas.

Billiga läsglasögon

Himlavalv från C.Jacobsen med enkelslipade glas.

Boka en tid hos din optiker

Läsglasögon är de glasögon du ofta kan hitta i till exempel bensinmackar, mataffärer eller liknande. Dessa typer av billiga läsglasögon har en lägre styrka (vanligtvis upp till +3,5) och har samma styrka på båda glasen. Detta medför att du kanske ser bättre än du gjorde tidigare, men om du har olika synfel på ögonen kan det istället leda till att du överanstränger dina ögon. För att undvika att få fel styrka på dina läsglasögon så rekommenderar vi dig att boka in en synundersökning.

Synen ändras alltid med åldern och det kan därför vara så att man behöver uppdatera befintliga bågar eller köpa nya läsglasögon med tiden. Det kan därför vara en god idé att gå på en synundersökning med jämna mellanrum för att se efter om man behöver ändra styrka. 

Olika typer av läsglasögon

Den vanligaste typen av läsglasögon är anpassade så att du ska kunna se bättre på ungefär 40 cm avstånd, för att du enklare ska kunna läsa en bok, titta på en skärm eller liknande aktiviteter. Dessa fungerar bra för de flesta som inte har en högre styrka än +3,5 på sina glas. Men om du önskar kunna titta på tv på längre avstånd eller kanske arbetar från din dator, så kan då istället progressiva läsglasögon vara något för dig.

  • Progressiva läsglasögon är anpassade så att de har en gradvis övergång för ögat mellan olika avstånd, vilket gör att ögat kan se lika bra på 1 meters avstånd med progressiva glas som med klassiska läsglasögon. Om du har vant dig vid vanligt glas så kan det ta ett tag innan du vänjer dig med progressiva glas. Normalt sätt tar det 1-3 veckor innan du blir kompis med dina nya progressiva glasögon. Försök att använda de så mycket som möjligt, även om det känns obekvämt.
  • Fotokromatiska glas kan vara en god idé om du behöver använda dina läsglasögon ofta och vid många olika tillfällen på grund av högre styrka. Fotokromatiska glas skyddar dina ögon från solen när du är utomhus och har antireflex-glas som gör glaset mörkare av UV-ljus. Dessa glas är gudomliga för ljuskänsliga ögon som direkt blir ansträngda av dagsljus.
  • Extra starka läsglasögon är de läsglasögon som har en styrka på +4,0 – 7,0 och dessa glas är i regel bara möjliga att beställa från din optiker på nätet eller via ett besök hos din optiker. Det är vanligt att man har olika synfel på båda ögonen, så genomför alltid en grundlig synundersökning innan du köper dina nya läsglasögon.
  • Terminalglasögon Behöver du glasögon för att kunna se på jobbet kan du få bidrag från din arbetsgivare för att göra en undersökning och köpa glasögon.

Om du istället vill använda linser har vi ett stort sortiment av multifokala linser, även kallade progressiva linser.

Skydda dina ögon mot solen med polariserade läsglasögon

Oavsett om du bara behöver använda dina läsglasögon vid enstaka tillfällen eller om du behöver använda dem större delen av din tid, så är det också väldigt viktigt att du skyddar dina ögon från solens UV strålar. För att enklast skydda dina ögon så är solglasögon det bästa sättet, samt använda huvudbonad som keps eller hatt som skyddar ansiktet. Om du använder läsglasögon ute ofta, så finns det även läsglasögon som har inbyggt solskydd – polariserande läsglasögon!

För dig som föredrar att använda linser när du är utomhus och bara använder dina läsglasögon ibland, så finns det idag också linser som är skapade och anpassade för att block ute solens farliga strålning som kan skada dina ögon. Oftast kanske det räcker med att par bra solglasögon, men dessa typer av linser ger dig fullt skydd.

Snygga läsglasögon hos LensWay

Läsglasögon dam

läsglasögon med enkeslipade glas

Hypnotize-Light Brown Smoke – ett par trendiga läsglasögon från The Collection

Bågar som är perfekta läsglasögon

Madden – Gunmetal från The Collection

C.Jacobsen modell cj9015-2001

CJ9015-2001 från C.Jacobsen, finns i 5 olika färger

Läsglasögon herr

Billiga läsglasögon på nätet

Everyday – Gun från The Collection

Läsglasögon herr

Blue Moon från The Collection

Billiga läsglasögon herr

Simple – Grey Matte Crystal från The Collection

Några sista tips!

  • Ett par glasögon är något som du kommer använda ofta och förhoppningsvis länge, så välj dina bågar med omsorg eller köp flera par glasögon och matcha de med din outfit!
  • Eftersom att din syn kan förändras en del med åldern, så är det en god idé att ha som vana att gå med jämna mellanrum på en synundersökning så att du vet när det är dags att uppdatera dina läsglasögons styrka.
  • Hos oss finner du ett brett sortiment av kompletta billiga glasögon, vilket ger dig möjligheten att hitta glasögon som passar just för dina behov. 
Anton Nilsson

Anton Nilsson

Redaktör LensWay

LensWays självutnämnda modeexpert och trendspanare #1. Anser att "stil är ett sätt att säga vem man är utan att behöva yttra ett ord" som designern Rachel Zoe sade.

  Tillbaka till magazine