Glasögon för nattkörning ger extra säkerhet

Glasögon för nattkörning

Många som har synfel som pendlar långa sträckor eller som spenderar mycket tid i bilen kan intyga att det kan vara mycket tröttsamt för ögonen – särskilt när det kommer till att köra bil i mörker! Ett av de vanligaste synfelen är just brytningsfel, vilket innebär att det kan vara svårt för ögat att växla mellan nära till långt håll och från ljus till mörker.

Kanske är du långtradarförare, taxichaufför eller pendlar mellan olika orter och har märkt av hur svårt det kan vara att se bra när ögonen börjar bli trötta efter ett par timmars körning, särskilt när du kör i mörker på kvällen. Det finns en lösning för dig och alla andra i samma situation, nämligen glasögon för bilkörning i mörker. Nedan går vi lite djupare in på dessa typer av glasögon för nattkörning och andra tips som kan underlätta för ett par trötta ögon. 

Gula glas för bättre mörkerseende

 • Glasögon för nattkörning eller mörkerglasögon som de också kallas, är särskilt framtagna för att dina ögon ska få vila mer under körningen. Detta innebär att när du vanligtvis kanske känner att du behöver stanna bilen och vila dina ögon, så kan du fortsätta lite längre.
 • Nattglasögon för bilkörning har gult glas och ser ut ungefär som ett par solglasögon. Varför glaset är gult är för att dina ögon inte ska bli bländade av starka lampor eller mötande bilars strålkastare. Det är oftast kontrasten mellan starkt ljus i mörker som gör att ögonen blir trötta.
 • De flesta glasögon för nattkörning har polariserat glas, vilket innebär att glaset även stöter bort reflektioner från reflekterande ytor som snö, vatten och andra blanka ytor som kan blända dina känsliga ögon.
 • Glasögon för mörkerkörning är också i regel oftast dubbel-fotokromatiska glas och det betyder att det gula glaset i glasögonen ändrar färg beroende på hur ljust det är i den miljö du befinner dig. Glaset anpassar sig efter ljus och UV-ljus, vilket gör att de blir mörkare ju mer ljus som kan blända. Är det ljust ute blir glasen ljusare och höjer kontrasten

Säkerheten ska alltid komma först!

De flesta som pendlar långa sträckor är medvetna om riskerna. Dels att man blir trött i kropp och knopp, men också för att ögonen behöver vila så att man kan vara alert i trafiken. Många av de som pendlar långa sträckor vet inte ens om att det finns glasögon för bättre mörkerseende, och har därför aldrig provat och upptäckt vilken otrolig skillnad det gör för ögonen.

Att använda nattglasögon för bilkörning passar alltså ypperligt för dig som pendlar mycket och vill hålla dig säker och trygg på vägarna. När du vanligtvis skulle ha stannat för att vila en stund, så kan du med ett par glasögon för mörkerséende hålla ut betydligt mycket längre sträckor utan att dina ögon behöver vila. 

Vanligt att man blir mer närsynt i mörker

Om du är närsynt så är du en av alla de som måste ha linser eller glasögon när du kör bil, eftersom du ser sämre på längre avstånd. Men det finns något som också kallas för mörker-närsynthet vilket innebär att du blir mer närsynt när det är mörkt ute och detta beror också ofta på att man har brytningsfel och ofta olika på båda ögonen, vilket gör det svårare för ögats lins att anpassa sig. Många upplever också att de får sämre mörkerséende med åldern och det är just för att ögats lins tappar sin elasticitet. 

Tips till dig som ser dåligt i mörker:

 • Om du spenderar mycket tid i bilen när det är mörkt och märker att du inte ser så bra som du önskar att du kunde se, så bör du boka tid för en synundersökning hos din optiker.
 • Din optiker kommer att kunna hjälpa dig att anpassa dina glasögon efter de fel som du tycker dig ha med din syn och även visa dig modeller av mörkerglasögon / night vision glasögon.
 • Synen förändras med åldern för nästintill alla människor, vilket gör att det är en bra idé att gå på synundersökning regelbundet. Vi rekommenderar att genomföra en synundersökning en gång per år.
 • Om du inte önskar köpa ett par glasögon finns det också en möjlighet att ytbehandla dina nuvarande glasögon. Denna behandling gör så att du får mindre blänk i glasen om du möts av bländande ljus. Hos oss ingår alltid ytbehandling som motverkar reflekterande ljus.
 • Om du inte pendlar, men istället kör bil rätt ofta i mörker, så är ett hett tips att ha två olika glasögon så att du kan varva mellan de och använda dina glasögon för nattkörning endast vid behov. Många tycker att nattglasögon påminner för mycket om solglasögon, och använder de enbart när de kör bil.

Behandling som motverkar bländande ljus

En stor fördel för dig och andra som bär glasögon är att man inte måste införskaffa just mörkerglasögon, utan det finns andra sätt som du kan skydda dina ögon mot bländande ljus ändå. Nästa gång som du ska köpa nya glasögon så kan du antireflexbehandlade dina glas i dina bågar så att det inte studsar lika mycket reflexioner på dina glas så att du blir bländad. Hos Lensway ingår det alltid antireflexbehandling när du köper nya glasögon och denna behandling innebär följande för dig:

 • Antireflexbehandling av dina glasögon innebär att man anpassar glaset så att dina glas inte släpper igenom lika mycket bländande ljus.
 • Med denna behandling minskas också de störande skuggor som kan uppstå på grund av att ljus reflekteras i glaset.
 • Man sätter ett skikt mellan glasytorna i glasen på dina glasögon, och det är detta skikt som gör att reflektioner och skuggor minskar.
 • Att anpassa dina glasögon behöver inte bara vara för bilkörning, utan denna behandling är bra även om du bara spenderar mycket tid ute i dagsljus eller mörker.
 • När man tar bort reflektionerna i glaset så använder man samma metod som när man skapar solskydd för kameraobjektiv. 
Anton Nilsson

Anton Nilsson

Redaktör LensWay

LensWays självutnämnda modeexpert och trendspanare #1. Anser att "stil är ett sätt att säga vem man är utan att behöva yttra ett ord" som designern Rachel Zoe sade.

  Tillbaka till magazine