Fotokromatiska glas – allt i ett

Byt till fotokromatiska glas och få ett bekvämare liv. Lär dig mer om den nya tekniken som erbjuder vanliga glasögon och solglasögon i ett.

Visste du att fotokromatiska glas reagerar automatiskt på UV-ljus och blir mörkare ju starkare ljuset är? När du bär dessa glasögon inomhus är glasen ljusa, men ute i solljus blir de mörka. Fotokromatiska glas är ett idealiskt val för dig som alltid bär glasögon men vill slippa byta till solglasögon när solen visar sig.

Bild som visar hur fotokromatiska glas ändras beroende på omgivningen.

Så funkar fotokromatiska glas

Fotokromatiska glas består ofta av plast eller silikat. Vissa produceras av vanligt mineralglas som blandas med silverhalogenoider. Materialet reagerar på UV-strålning, ju intensivare strålningen är desto mörkare blir glasen genom en kemisk process på glasens yta.

Om UV-strålningen försvinner igen, t.ex. när du går in i ett hus eller om solen går i moln, färgar sig glasen ljusa och ser ut som vanliga glasögon.

Ju kallare det är desto snabbare reagerar glasen. Därför blir glasen snabbare mörka i skidbacken på vintern  än på stranden under sommaren . Det tar i regel en till två minuter tills glasen är fullständigt mörka.

Åt andra hållet tar färgförvandlingen lite längre tid – efter två minuter har glasen en mellanstark färgning –efter tio minuter är de färglösa igen.

Om du vistas i områden där UV-strålningen är intensivare, till exempel i fjällen, kan fotokromatiska glas bli mörka även fast det är mulet.

Hur beställer jag fotokromatiska glas?

  • Sök i Lensways stora sortiment av glasögon
  • Välj din favoritbåge
  • Välj typ av glasögon och fyll i dina styrkor
  • Välj glas och tillvalet färgskiftande glas
  • Välj mellan brun eller en grå färgskiftning på glasen
  • Slutför din beställning
Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine