Man i glasögon med fotokromatiska glas.

Fotokromatiska glas – allt i ett

Byt till fotokromatiska glas och få ett lite mer bekvämare liv i relation till dina synfel. Fotokromatiska glas är mer eller mindre magiska, då de helt anpassar sig efter om du är inom- eller utomhus. Du behöver alltså inte längre rusa och leta fram dina solglasögon så fort som solen tittar fram, utan kan istället använda dina vanliga glasögon även då solen skiner! I denna artikel så kommer du att få lära dig mer om den nya tekniken som erbjuder vanliga glasögon och solglasögon i ett.

Hur beställer jag fotokromatiska glas?

Det är enkelt att beställa glasögon från oss och det enda du behöver veta innan du beställer ett par glasögon är vilka styrkor du behöver på dina nya glasögon. Detta tar du reda på genom ett besök hos en optiker som gör en synundersökning på dina ögon. Om du redan vet vad du har för synfel så är det väldigt enkelt, då gör du på följande sätt:

 •     Sök i Lensways stora sortiment av glasögon.
 •     Välj ut de bågar som faller dig i smaken och klicka dig vidare.
 •     Välj vilken typ av glasögon du vill beställa och fyll i dina styrkor.
 •     Välj glas och tillvalet färgskiftande glas.
 •     Välj mellan brun eller grå färgskiftning på de kromatiska glasen.
 •     Slutför din beställning och dina nya glasögon är på väg!

När din beställning är gjord så tar det vanligtvis 1-2 veckor innan du får dina glasögon, men när det gäller beställning av fotokromatiska glas så kan leveranstiden bli lite längre. Detta för att det är fler processer som är krävande vid tillverkningen av glasögon med fotokromatiska glas.

Bild som visar hur fotokromatiska glas ändras beroende på omgivningen.

Visste du till exempel att fotokromatiska glas reagerar automatiskt på UV-ljus och blir mörkare ju starkare ljuset är? När du har på dig fotokromatiska glasögon inomhus så är glasen ljusa och ser ut som ett par helt vanliga glasögon, men så fort du kommer ut i solljus så blir de istället mörka. Glasögon som blir mörka i solen är ett idealiskt val för dig som alltid bär glasögon men vill slippa byta till solglasögon så fort solen kommer fram.

Hur fungerar fotokromatiska glas?

 • Fotokromatiska glas är i regel skapade av plast eller silikat. Vissa av glasen produceras av vanligt mineralglas som blandas med silverhalogenoider.
 • Materialet som används reagerar sedan i sin tur på UV-strålning. Ju intensivare som strålningen är, desto mörkare blir också glasen genom en kemisk process som sker på glasens yta.
 • Om UV-strålningen försvinner igen, t.ex. när du går in i ett hus eller om solen går i moln, så färgar sig glasen ljusa och ser ut som helt vanliga glasögon igen.
 • Ju kallare det är utomhus, desto snabbare reagerar glasen och ändrar sin färg. På grund av detta, så blir glasen snabbare mörka i skidbacken på vintern, än när du är på stranden på sommaren.
 •  Det tar i regel en till två minuter tills glasen är fullständigt mörka när det är ljust. Åt andra hållet tar förvandlingen lite längre tid där glasögonens glas efter två minuter har en mellanstark färgning och efter tio minuter helt färglösa igen.
 • Om du vistas i områden där UV-strålningen är intensivare, till exempel i fjällen, kan fotokromatiska glas bli mörka även fast det är mulet och solen inte skiner direkt på glasen.

Fantastisk teknik!

Fotokromatiska glas har varit populära sedan 60-talet, men tekniken bakom att skapa dessa glas har förbättrats en hel del sedan dess. Tidigare så tog det längre tid för glasen att ändra färg och idag så reagerar de fotokromatiska glasen betydligt snabbare på ljuset. Om du använder fotokromatiska glas bilkörning så ändras inte glasen till mörka, eftersom att bilrutan hindrar UV-ljuset från att möta glaset på dina glasögon.

Fotokromatiska glas nackdelar är få, då denna typ av glasögon ger dig som bär dina glasögon hela tiden en helt annan frihet eftersom att du aldrig behöver byta. Den enda nackdelen är isåfall att de är snäppet vassare på vintern än på sommaren, då man faktiskt behöver dem som mest! De få nackdelarna som finns med denna typ av glas är få, i jämförelse med alla fördelar som följer med.

Supertruper - Matte Crystal Blue blåa bågar

Supertruper – Matte Crystal Blue

Vi säger bara WOW! Dessa runda glasögon med en liten cat-eye twist finns i färgerna blå och svart och är riktigt häftiga. De är synliga men ändå tunna i bågen och har en matt yta. Du kan bära de här glasögonen till de flesta accessoarer och stilar.

Fotokromatiska glas – grå eller brun

När du beställer fotokromatiska glasögon från oss så kan du välja och vraka bland alla våra glasögon bågar i sortimentet. De färger som du kan välja mellan på ditt glas är antingen grå eller brun. Om du väljer ett par bruna glas så ser du blå toner mindre och du får en mer varm nyans när du ser dig omkring när du har dem i ljus. Om du väljer ett par med grå nyans på glaset så kommer färgerna runt omkring dig att upplevas ungefär som de gör utan solglasögon på dig.

Viktigt att skydda dina ögon mot farlig UV-strålning

Det är otroligt viktigt att vi skyddar våra känsliga ögon mot UV-strålning från solen, så att vi inte skadar dem. UV står för ultraviolett strålning och innebär att denna typ av ljus är en elektromagnetisk strålning som har en våglängd som är kortare än ljuset som vi kan uppfatta med vår syn och det är denna som är skadlig för oss. Glasögon med UV-skydd som blir mörkare i ljuset ger alltid ett skydd för dina ögon!

Om man exponeras för UV ljus under en längre stund så kan man skada ögats hornhinna, ögats lins samt att det ökar riskerna för utveckling av grå starr. En förklaring till att många glömmer bort att skydda sina ögon kan vara att ögonen inte påverkas av solens värmestrålning, så som huden gör. På grund av detta så får vi inte lika starka varningssignaler, vilket leder till att faran blir mindre uppenbar. När du bär fotokromatiska glas, så behöver du aldrig oroa dig för dessa problem.

Tips från oss på fina bågar för fotokromatiska glas:

Fina bågar från C.Jacobsen som passar bra för fotokromatiska glasC.Jacobsen – CJ9021-2024

De här runda bågarna från C-Jacobsen är to die for! Finns i nästan 10 olika färger, som bland annat kristallrosa, svart, grön och genomskinliga. Bågarna är tunna med en liten edge och kan lyfta upp vilken tråkig outfit som helst!

 

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

 Tillbaka till magazine