Synundersökning

Misstänker du dålig syn är en synundersökning det enklaste sättet att ta reda på det. En legitimerad optiker utför undersökningar för både linser och glasögon. Vid en kontroll går man igenom tre olika delar. Synundersökning, mikroskopisk undersökning av ögat samt en tryckmätning. För att säkerställa rätt styrka på sina glasögon och att ögonen mår bra, är det viktigt att göra regelbundna synundersökningar.

Nedan finner du artiklar som handlar om synundersökning.

2017-Dec-22

Så går en linskontroll till

Efter cirka tolv månaders användning av linser är det hög tid för din första linskontroll. Men vad är det och varför är det nödvändigt? Här förklarar vi allt du behöver veta.

Läs artikel
2017-jul-31

Historien bakom det moderna syntestet

Dagens syntest är både snabbt och pålitligt. Men har det alltid varit så? Läs historien om mirakelmannen Ferdinand Monoyer som helt på egen hand uppfann vår tids synundersökning.

Läs artikel
2017-jul-24

Vad är enkelslipade glas?

Enkelslipade glas omnämns i så gott som all glasögonreklam, men vad betyder det egentligen? Vi reder ut begreppet och gör allting glasklart.

Läs artikel
2017-jul-24

Vad är färgblindhet?

Har du svårt att skilja vissa färger från varandra? Gör vårt test och lär dig mer om vad synfelet innebär i praktiken.

Läs artikel
2017-maj-17

Vägen bort från översynthet

Brukar du dra boken längre bort från ansiktet för att kunna läsa vad som står - men du kan läsa skyltar på långt håll? Då har du har du troligtvis synfelet översynthet.

Läs artikel
2017-maj-16

Vad är närsynthet?

Svårt att läsa texter på långt avstånd men inga problem när texten hamnar nära ansiktet? Då är du är troligtvis närsynt, läs mer om hur du kommer tillrätta med ditt synfel.

Läs artikel