Ett öga i närbild.

Kan endagslinser återanvändas?

Att använda samma endagslinser flera dagar i rad kan verka lockande. Men känner du till riskerna? Läs detta och du lär definitivt komma på andra tankar…

En fråga som ofta ställs är om endagslinser kan användas i mer än en dag? Månadslinser ser ju faktiskt likadana ut och kan användas 30 dagar… men faktum är att en överanvändning är förenat med stora hälsorisker.

Öga i fokus.
Ögat behöver syre – annars uppstår problem

Linser är en förbrukningsvara och de olika linsmodellerna är tillverkade i olika material efter användningsform. Endagslinser är enbart godkända för att användas vid ett tillfälle och maximalt under en dag.  Anledningen till denna begränsning är att linsmaterialet endast klarar att förse ögat med syre under så lång tid.

Kontaktlinser täcker nämligen hornhinnan och om den utsätts för syrebrist kan det uppstå en hornhinnesvullnad. Symptomen för denna åkomma är suddig syn eller röda ögon.

Genom att byta linser med rätt intervaller ser du till att beläggningar och bakterier inte överförs till ögat. I tårvätskan finns det nämligen flera ämnen, som proteiner, fett och kalk, och dessa fastnar allt eftersom på linsen.

Kvinna med skavande linser

Linsbärare som använt linserna felaktigt kan känna en skavande eller kliande känsla, eller att ögonen blir rödare än vanligt. Och faktum är att man redan då kan ha skadat ögat – inte sällan handlar det om små, skavande blåsor på insidan av ögonlocken eller skavsår på själva hornhinnan.

Ta ut linserna vid besvär

Så fort du upplever minsta besvär är det olämpligt att fortsätta använda linser. Ta därför genast ut dem och kontakta en optiker för att reda ut om besvären är tillfälliga eller mer bestående. Vid mer allvarliga komplikationer brukar linserna få vila under den tid det tar för ögat att läka. Obehandlade infektioner kan leda till permanenta skador i ögat som påverkar din syn negativt – i värsta fall blir du blind!

Om endagslinser däremot används på rätt sätt minimeras risken för infektioner. När du använder månadslinser ska du vara noggrann med rengöring av lins och linsetui. I grund och botten handlar det om att använda linser med förnuft och följa optikerns råd och produktens anvisningsguide.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

 Tillbaka till magazine