Man som använder datorglasögon framför skärm

Datorglasögon gör dina ögon mindre trötta

Att använda datorglasögon har blivit allt viktigare för att skydda våra känsliga ögon. När det kommer till dagens samhälle, så har vi ett nytt problem gällande vår syn och det är att vi spenderar mer och mer tid framför skärmar.

Allt från mobiltelefoner, surfplattor och datorer som vi tittar på från nära avstånd och under många timmar av dagen dessutom. Detta gör att fler och fler personer drabbas av översynthet, vilket innebär att man börjar se sämre på längre avstånd eftersom att man sällan använder synen på objekt som är längre bort. När man sitter med blicken fäst på en skärm hela tiden så blinkar man inte lika ofta, vilket gör att ögat blir torrare och upplevs mer irriterat och trött.

Det är inte bara på vår fritid som vi spenderar en stor del av vår tid framför en skärm. Det är många som arbetar vid datorn och som då sitter långa stunder där ögonen till slut blir väldigt trötta och känns grusiga och svidande. För dig som sitter mycket vid skärmen så är datorglasögon som minskar ögontrötthet något att rekommendera. I denna artikel så kommer vi att gå närmare in på just datorglasögon som är specifikt anpassade att användas av personer som sitter mycket framför datorn, surfplattan eller skärmen och i synnerhet du som utför dina arbetsuppgifter från skärmen. 

Datorglasögon som är anpassade för skärm 

Om du är ute efter billiga datorglasögon så kan du välja de bågar du önskar ur vårt sortiment. Alla datorglasögon levereras med standard ytbehandling på glasen och är enkla att beställa online. När du har valt datorglasögon så får du välja vilken styrka och typ av glas du vill ha på dina bågar och där fyller du i ditt recept. Observera att progressiva glas har en något längre leveranstid då dessa tillverkas individuellt efter dina styrkor. 

När det kommer till bågar så kan du välja helt fritt bland våra bågar. När det kommer till vilka bågar som är passande för denna typ av glasögon, så är det viktigt att de är praktiska. Att du t.ex kan se bra och att inte bågen är för låg. Glaset får också gärna vara lite bredare så att du inte blir störd i periferin när du arbetar.

Några tips på bågar för datorglasögon:

Kish - Tortoise
Kish – Tortoise
Stilrena bågar som passar bra som datorglasögon

Fyrkantiga och trendiga grå bågar från The Collection

Vad är datorglasögon? 

Datorglasögon kallas även för terminalglasögon och är verkligen perfekta för personer som spenderar mycket tid och / eller arbetar framför skärmen. Detta eftersom att de avlastar ögonen och bidrar till att ögonen inte lika lätt överansträngs. Det spelar ingen roll om du arbetar vid en dator mycket eller om du spelar mycket dataspel, dator glasögon hjälper dina ögon att inte bli lika överansträngda. Att köpa datorglasögon kan verkligen vara en av de bästa investeringarna du kan göra för att undvika framtida problem med dina ögon.

  • Skillnaden mellan datorglasögon med styrka och ett par vanliga är konstruktionen på själva glaset. Glasen är helt enkelt anpassade efter ett nära avstånd.
  • Datorglasögon gör också så att man inte behöver ta av sig glasögonen för att ändå kunna se bättre på lite längre avstånd än vad exempelvis ett par vanliga läsglasögon gör.
  • Datorglasögon finns i 3 olika typer av glas och det är antingen som Enstyrkeglas, närprogressiva glas och rumsprogressiva glas. Dessa tre olika varianter av glas är baserade på ditt behov och synfel.

Olika typer av datorglasögon 

Vissa av modellerna är gula datorglasögon och detta är för att gult glas gör så att skärmens sken inte är lika ansträngande för ögonen. Det finns som nämnt ovan 3 olika typer av glas för glasögon dator och dessa innebär:

Enstyrkeglas: Denna typen av datorglasögon ger en bra skärpa på avstånd på upp till 1-1,5 meter. Ett enstyrkeglas är enkelslipade och passar för dig som arbetar mycket framför skärmen, men inte behöver skifta synen så mycket till saker som är längre bort.

Närprogressiva: Närprogressiva datorglasögon ger en skärpa där du ser bra på upp till 1,5 meter och passar också för dig som behöver ha dem som läsglasögon. Du kan med närprogressiva glas utföra arbetsuppgifter som kräver att du ser saker i din närhet utan att behöva ta dina glasögon. 

Rumsprogressiva: Rumsprogressiva datorglasögon har en skärpa på ett ännu längre avstånd på upp till 4 meter. Detta innebär att denna typen av glas passar bra för dig som behöver kunna se i hela rummet som du befinner dig i, exempelvis ditt kontor.

Alla bågar i Lensways sortimentet går att välja som dator glasögon. I vårt sortiment så har vi även linser som är passande för dig som sitter mycket framför skärmen. Datorglasögons pris varierar beroende på vilken typ av glas du väljer, enkelslipade glas är alltid billigare än progressiva till exempel.

Kontaktlinser som är anpassade för skärm 

Nedan presenterar vi ett par av våra absoluta räddare i nöden mot trötta, svidande ögon på grund av för mycker skärmtittande, linser som är specifikt passande för dig som sitter mycket vid skärmen eller arbetar från datorn:

Linser som är anpassade för skärm

Månadslinser som är utrustad med två innovationer som hjälper till att lindra den trötthet och torrhet som kan orsakas av digital ögontrötthet. 

Linser som är bra då man jobbar framför datorskärm

Endagslinser som med avancerad teknologi överöser dina ögon med fukt hela långa dagen, vilket mer eller mindre utrotar trötta ögon.

Din arbetsgivare kan stå för dina datorglasögon

Om det är så att du har som arbete att du utför dina arbetsuppgifter till stor del eller helt från din dator så ska din arbetsgivare stå för ett par datorglasögon. Det är viktigt att du besöker en optiker med jämna mellanrum så att du kan kontrollera om din syn har försämrats. Ofta blir synen sämre med åldern. I dagens tid när vi lever som vi gör så står vi även inför hotet att fler och fler får ytterligare synfel på grund av vårt skärmanvändande. För att motverka detta så bör du med jämna mellanrum ta pauser där du utför aktiviteter där ögat behöver fokusera på föremål från längre avstånd. 

Lotta Karlsson

Lotta Karlsson

Trendspanare med passion för glasögon, solglasögon och linser.

 Tillbaka till magazine