Man med linser framför ipad.

Bra syn efter 50?
Läs våra bästa tips

Det är ingen hemlighet att din syn förändras i takt med din ålder. Läs hur du som 50-åring maxar livskvaliteten genom rätt linsval, smarta kostråd och annat som får dina ögon att jubla.

Det är vanligt att synen försämras när du passerat 50 år, vilket lätt korrigeras med rätt sorts linser. Med åldern blir nämligen  ögats egen lins allt stelare vilket gör det svårare att fokusera blicken på nära avstånd.

Så försämras din syn

Personer över 50 år märker ofta av att de är översynta först när de inte längre kan kompensera ögats fokus av egen kraft. Även det perifera seendet minskar gradvis, ibland ända upp till tio procents försämring om det vill sig illa. Det är också vanligt att ögat blir känsligare för starkt solljus, reflexer på vindrutor eller strålkastare vid mörkerkörning.

FÄRG OCH STYRKA

Även färgseendet kan påverkas med åldern. Det är vanligt att du börjar se mindre distinkta färgskalor. Men det betyder inte att livet behöver bli grått. Genom kontaktlinser med rätt styrka kan du få tillbaka en normal syn –men också skapa nya möjligheter för ett aktivtare liv utan begränsningar.

MAT FÖR bättre syn

Forskning visar att synen påverkas av kosten. Det betyder att du kan bromsa åldersrelaterade synförändringar genom att äta allsidig mat. Grönsaker, frukt, bär, fet fisk, ägg, skaldjur och mejeriprodukter innehåller många av de vitaminer, antioxidanter, mineraler och fetter som ger friska ögon.

HÅLL KOLL PÅ ÖGONEN

En halv miljon svenskar bär på anlag för ögonsjukdomar som åldersförändringar i gula fläcken, grön starr eller diabetesretinopati. Många äldre drabbas också av torra ögon eller grå starr, som innebär att ögats lins blir grumlig och ger sämre syn på både nära och långt håll.

Förändringar i ögat som upptäcks i tid går ofta att göra något åt. Gå därför på regelbundna undersökningar hos din optiker.

MÅNGA VALMÖJLIGHETER

Du vet väl att du kan beställa dina kontaktlinser på nätet? Den enda du behöver för att göra en beställning är ditt synrecept. De flesta styrkor finns som endagslinser, veckolinser, månadslinser och dygnet runt linser. Det finns även progressiva linser för dig som vill se bra på både längre och kortare avstånd.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine