Man som använder bifokala glasögon

Bifokala glasögon och bifokala linser

Bifokala glas på glasögon är en gammal teknik som använts länge för att justera synen på personer som har synfelet presbyopi – eller som i folkmun kallas för ålderssynthet och är detsamma som att vara översynt. Båda dessa synfel betyder samma sak men den ena beror på att synen förändras och blir sämre med åldern. Ingen kan komma undan ålderns utveckling och efter 40 årsåldern så är det vanligt att ögats förmåga att växla mellan långt och nära avstånd minskar på grund av att ögats lins blir mindre och mindre elastisk med tiden.

Att ha den här typen av synfel innebär att man ser sämre på nära avstånd och ofta även har brytningsfel vilket innebär att ljuset bryts olika på linsen i båda ögonen och gör så att ögonen får svårt att anpassa sig och ställa om. Många äldre som får problem med presbyopi ser också dessutom sämre på längre avstånd och behöver därför ha glas eller linser som kan justera båda dessa synfel på samma gång. För att justera flera synfel samtidigt så används bifokala kontaktlinser och glasögon.

 Vad är bifokala glasögon?

Bifokala eller progressiva glasögon används för att justera översynthet och presbyopi. Och vad är Bifokala glas? Denna typen av glas är dubbelslipade och har två olika optiska zoner på glaset som har en skarp linje mellan sig, så att bäraren av bifokala glasögon kan välja zon beroende på hur långt objektet de tittar på befinner sig på. Du tittar i nedre delen av glaset ifall du läser eller tittar på något annat objekt från nära avstånd och du tittar i övre delen av glaset när du ska fokusera blicken på objekt på längre avstånd.

Bifokala glas fungerar alltså både som läsglasögon när du ska läsa och titta på något nära och för synfel där du även ser sämre på längre avstånd. Läsglasögon som används för att kunna se på nära håll för personer som lider av översynthet är enkelslipade glas och justerar bara ett synfel medans bifokala linser/glasögon och progressiva glasögon justerar fler än ett synfel. 

Vad är skillnaden mellan bifokala och progressiva?

Progressiva glas och linser som är multifokala har istället för en skarp linje, en övergående gräns mellan de båda – vilket upplevs som mjukare för ögonen! I vårt sortiment kan du inte beställa glasögon med bifokala glas eller bifokala linser,  istället har vi progressiva glasögon och multifokala linser som har ersatt denna äldre tekniken av glas.

Hos Lensway kan du beställa vilka bågar du än önskar ur sortimentet med progressiva glas. Vi använder denna typ av glas framför bifokala eftersom att det är en nyare teknik som gör det möjligt för dig som lider av multifokala synfel att skifta fokus med din blick över glaset i en mjukare övergång, vilket är bekvämare för ögonen.

Ett par tips på snygga bågar från vårt sortiment:

snygga blåa glasögonbågar
Bågar i Tortoise-mönster från C.Jacobsen

Bågar i Tortoise-mönster från C.Jacobsen

Vad är bifokala linser?

Bifokala linser fungerar likt bifokala glasögon genom att ha två styrkor på samma lins där den ena styrkan hjälper till att se bra på nära och och den andra hjälper till att se bättre på längre. Skillnaden mellan progressiva och multifokala (som är den nya tekniken på linser och glasögon för flera synfel) och linser bifokala är att de bifokala har en tydlig gräns mellan de olika styrkorna.

Bifokala linser har ersatts av ny teknik i form av multifokala linser

Multifokala linser är väldigt lika bifokala linser men skapas istället enligt en nyare teknik, där inte linjen mellan de olika styrkorna på linsen är lika stark utan övergången istället sker gradvis. Att bära bifokala eller multifokala linser är något som kan ta lite tid att vänja ögonen vid, men är enligt många användare lättare att använda när man lärt sig och inte lika ansträngande för ögonen.

Att få sämre syn med åldern är vanligt och något som ingen av oss kommer undan, därför så är denna teknik banbrytande eftersom att de bifokala linser och glas som vi haft sedan länge inte har fungerat helt ultimat eftersom att det inte varit möjligt att göra övergången mjukare när man skiftar fokus på sin blick. Vi är glada att tekniken gällande synfel går framåt och att det är så enkelt idag att justera synfel med hjälpmedel. 

Några tips på multifokala linser ur vårt sortiment:

Clariti 1 day multifocal

Clariti 1 day multifocal
Multifokala dygnet-runt-linser från CooperVision

Biofinity multifocal

Det kan ta tid att vänja sig med progressiva och multifokala linser

Något som de som använder bifokala eller progressiva glasögon kan intyga är att det kan ta ett tag innan man har vant sig vid glasen. Detsamma gäller såklart även när du använder bifokala linser eller multifokala linser. Det kan ta flera veckor innan man vänjer sig då man först börjar använda dem så det är viktigt att ha tålamod till en början. Detta brukar i regel gå till sig och det är enklare och enklare att fokusera blicken och se bättre på båda nära och långt avstånd. 

Enkelt att beställa online hos Lensway:

Om du önskar beställa progressiva glas till dina bågar som du hittat i vårt sortiment så är det enkelt att få dina glas anpassade efter dina individuella styrkor. Du gör bara på följande vis:

  • Under “Välj typ och styrka” kan du enkelt fylla i alla dina styrkor.
  • Här väljer du också progressiva glas som tillval. 
  • När du har fyllt i alla dina styrkor och valt glas så avslutar du ditt köp.

När du beställer linser hos Lensway så gör du på samma vis, du får fylla i dina styrkor och tillval när du har valt de linser som du önskar beställa. Observera att progressiva glasögon har en längre leveranstid än enkelslipade glas då de tillverkas individuellt med dina exakta styrkor. 

Lotta Karlsson

Lotta Karlsson

Trendspanare med passion för glasögon, solglasögon och linser.

 Tillbaka till magazine