Kvinna och maskin för linskontroll.

Årlig linskontroll – viktigare än du tror

Som linsbärare bör du besöka optikern regelbundet för att få dina ögon undersökta. Uteblivna besök kan med tiden riskera försämrad syn och i värsta fall blindhet.

Numera går det snabbt och smidigt att beställa linser på nätet, men det är fortfarande lika viktigt att regelbundet undersöka ögonen hos en optiker. Minst en gång per år rekommenderas för dig som bär kontaktlinser regelbundet. Varför så ofta kanske du undrar? Det är nödvändigt eftersom ögat förändras med tiden vilket ställer nya krav på synkorrigering.

Instrument för linskontroll.

Vid en linskontroll kontrollerar en legitimerad optiker att linserna fortfarande passar dig och dina behov, och ser så att dina ögon mår bra av att bära linser. Totalt tar besöket ungefär 30 minuter och kostar omkring 400 kr.

flera områden undersöks

Vid ditt besök börjar optikern med att höra efter om du är nöjd med hur din syn fungerar, om du har upplevt eventuella synbesvär och hur ditt allmänna hälsotillstånd är. Detta, en så kallad anamnes, ligger sedan till grund för den fortsatta undersökningen.

Därefter görs en funktionskontroll och optikern gör en grundlig genomgång av ögats status och kontrollerar syretillförsel, hornhinna, slemhinnor och tårfilm genom genomlysning i biomikroskop. Optikern tittar även på dina nuvarande linser för att se om de fortfarande har optimal passform och lagom rörlighet.

Om linserna rör sig för mycket är risken stor att du tappar dem, medan för trånga linser riskerar att förhindra tårflödet mellan ögonlinsen och hornhinnan. Vilket kan resultera i torra ögon, irritation och rodnad men också suddig syn.

Kvinna gör linskontroll hos optikern.

Sedan följer den klassiska bedömningen av din synskärpa och ögonens samsyn, och optikern ser efter om styrkan på dina kontaktlinser behöver justeras.

Om du bär linser med fel styrka behöver ögats fokuseringsmuskel  kämpa för att se skarpt, vilket snabbt blir ansträngande och kan framkalla huvudvärk och dubbelseende.

Optikern ger dig linsrecept

När detta har undersökts får du information från optikern om vad som är det bästa linsvalet för just dig. Ni går även igenom skötselrutiner och linshantering. Att slarva med hygienen kan medföra att du får in bakterier i ögat, som kan orsaka infektioner och i värsta fall orsaka skador på ögat.

Självklart journalförs hela undersökningen, och vid behov bokas även ett återbesök.

Linsrecept

Slutligen får du ditt linsrecept i handen och du kan köpa de linser som passar just dina ögon bäst.

Med andra ord är det flera delar som behöver samspela för att dina ögon ska må bra när du använder kontaktlinser. För de flesta är det självklart att besikta bilen varje år, det borde vara lika självklart att ge ögonen motsvarande kontroll. Några hundralappar per år är en blygsam kostnad  för att säkerställa att dina ögon mår bra och att du använder optimala kontaktlinser för dina ögon.

Det här ingår i en linsundersökning:

* Hur ögat mår

* Hur din syn fungerar och att du har rätt styrka på linserna

* Passform och rörlighet på linserna

* Att linserna släpper igenom tillräckligt med syre till hornhinnan

* Att du sköter linserna på rätt sätt

Här kan du boka in en linsundersökning.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

  Tillbaka till magazine