Kvinna sätter i ögonlinser

Allt om ögonlinser

Ögonlinser används av miljoner människor världen över och är ett ovärderligt hjälpmedel för korrigering av synen! Ögonlinser är enkelt och bekvämt – lär dig allt du behöver veta innan du börjar bära dina ögonlinser! 

Har det blivit dags för dig att skaffa kontaktlinser för första gången? Eller kanske har du redan ögonlinser men är sugen på börja använda andra ögonlinser eller är ute efter billigare ögonlinser? Ögonlinser är hjälpmedel som korrigerar ditt synfel som du placerar i dina ögon. Dessa finns i olika typer som vi kommer att berätta mer om nedan. Vilken typ av ögonlinser du bör välja beror helt och hållet på dina personliga behov och ditt synfel.


Att beställa ögonlinser på nätet är idag vanligt och för att kunna beställa ögonlinser så behöver man först och främst ha besökt en optiker för att få ett så kallat linsrecept. Det är detta recept du sedan använder när du ska fylla i dina olika styrkor när du gör din beställning. När du får ditt linsrecept hos optikern så kommer du även få testa ut linser som passar för just dig och optikern kommer att visa hur man gör för att sätta in dem och ta ut dem. I denna guide kommer du att hitta all information du behöver veta om ögonlinser!

ögonlinser Everclear

Vad är ögonlinser? 

Ögonlinser är ett hjälpmedel likt glasögon som används för att korrigera synfel och är enligt många väldigt bekvämt när man väl har vant sig vid dem. När vi människor från början började använda ögonlinser så var de konstruerade i glas och detta kan du med säkerhet nog lista ut inte var särskilt bekvämt alls!

Idag är ögonlinser betydligt mycket mer bekväma och tillverkade i sköna och mjuka material som knappt känns av i ögat. Färgade ögonlinser är också mycket vanligt förekommande både till utklädnad men också för den som vill byta ögonfärg för ett slag. 

Vad är skillanden mellan olika typer av ögonlinser? 

Det finns många olika typer av ögonlinser och alla märken i vårt sortiment har ett brett utbud av linser som du kan använda i olika långa tidsintervaller.

För att reda ut de olika begreppen på de olika typerna av linserna så förklarar vi dem kortfattat för dig här nedan:

Endagslinser – Används enbart i en dag åt gången och får inte användas längre än rekommenderat. Många som idrottar föredrar ögonlinser som är avsedda för en dag samt att barn i regel använder endagslinser av hygienskäl.

Veckolinser – Veckolinser kan du använda i en hel vecka innan du behöver byta ut dina linser. Veckolinser kan vara både 1 och 2 veckor, Denna typen av linser passar bra till personer som reser eller pendlar mycket.

Månadslinser – Ögonlinser som du använder en månad i sträck. När du tar ut dina ögonlinser om kvällarna så rengör du dem i linsvätska och förvarar dem i linsvätska i ett linsetui över natten tills de ska användas igen.

Dygnetruntlinser – Denna typ av ögonlinser är sådana som du kan sova med och inte behöver ta ut på kvällen. Att sova med linser är generellt strängt förbjudet, men med dygnetruntlinser så gör det ingenting om du somnar med linserna i om kvällarna. 

dygnetruntögonlinser

Hur gör man för att sätta i ögonlinser?

I början när du ska sätta i dina ögonlinser så kommer du med all säkerhet att tycka att det medför en del obehag och de flesta tycker inte om att peta sig i ögonen (såklart). Men tro det eller ej, man vänjer sig med tiden och ju fler gånger man har satt i ögonlinser desto enklare blir det!

  • Det absolut viktigaste när det kommer till hantering av ögonlinser är hygien. Se alltid till att vara noggrann med att tvätta dina händer innan du hanterar dina ögonlinser.

  • Innan du börjar så bör du alltid kolla så att linserna är hela och att linsen är vänd åt rätt håll. Ögonlinsen ska ligga som en skål på din fingertopp om den ligger rätt.

  • Rengör ögonlinsen rikligt med linsvätska för att ta bort eventuellt skräp.

  • Linsen ska ligga på pekfingrets spets och med andra handen ska du hålla upp det övre ögonlocket så att du inte råkar blinka när du ska placera dit linsen.

  • Dra nu ned även det nedre ögonlocket och närma dig ögat med ögonlinsen, när linsen ligger mot så kan du titta uppåt och släppa och låta linsen lägga sig på plats i ögat.

När du precis har börjat bära ögonlinser så kan det ta ett par veckor att vänja sig vid att bära dem. För att bäst veta vilken typ av ögonlinser som passar dig bäst så bör du ha en aning om vad du har för behov. Om du lider av allergier eller torrhet i ögonen så kan exempelvis endagslinser vara bäst för dig. 

Hur vet jag vilka ögonlinser som passar mig bäst? 

För att veta vilka linser som passar dig som bäst så behöver du göra ett besök hos en optiker för att göra en synundersökning och ta reda på vilka styrkor du behöver ha. När du är på besök hos optikern så kommer ni att se över tillsammans vilka ögonlinser som skulle passa dig bäst och om du redan har ögonlinser så kan det hända att din syn har förändrats sedan ditt senaste besök och du behöver uppdatera dina styrkor på ditt linsrecept.

Det finns massvis av ögonlinser för alla möjliga synfel och behov. Som nämnt innan så kan allergiker med fördel använda endagslinser eftersom att de byts ut varje dag och därför så är det mer hygieniskt för ögonen. Många anser också att priset på ögonlinser är avgörande och vill gärna hitta billiga ögonlinser för att korrigera sitt synfel, medans andra anser att komforten är avgörande. 

Lotta Karlsson

Lotta Karlsson

Trendspanare med passion för glasögon, solglasögon och linser.

  Tillbaka till magazine