Allt om linser –
den ultimata guiden

Kontaktlinser förenklar mångas liv. De är bekväma när man tränar och i vardagen och på marknaden finns en uppsjö av olika varianter som matchar de olika användarnas behov. Det finns helt enkelt en lins för alla!

Kanske är du redan en van linsbärare eller så ligger marknaden helt ny framför dig. Du har kanske haft månadslinser tidigare och drömmer nu om att ha dygnet-runt-linser? Här är guiden om de olika linsvarianter som du har att välja mellan.

– Olika ögon har olika förutsättningar för linser och mycket beror på synfel och hur lämpligt ögat är för att använda linser. Det är dessa förutsättningar som leder fram till en lösning och som avgör hur nöjd du blir, säger optikern Carl Fredrik Kanington.

Dygnet-runt-linser

ÖgaDen här typen av lins är den mest moderna varianten. Tillverkade av materialet hydrogel-silikon släpper de igenom sex gånger så mycket syre till hornhinnan till skillnad mot traditionella linser. Kan användas under dygnets alla timmar och ger känslan av att inte ens ha linser. Du slipper lägga ner tid på att göra rent dem och byter helt enkelt bara linserna en gång i månaden.

Endagslinser

Öga

Dessa linser används bara under en dag. Passar dig som vill slippa själva rengöringen och som lever ett aktivt liv. Endagslinser bidrar också till att sänka risken för ögonirritationer eftersom du byter ut linserna varje dag. För den som använder linser mer sällan och tycker om att kombinera med ett flitigt glasögonanvändande kan endagslinser också vara det mest ekonomiska valet.

Månadslinser

ÖgaDet här är den vanligaste typen av lins. Månadslinser är prisvärda och enkla att sköta. Efter varje användning rengör du dem genom att lägga dem i linsvätska under natten. På morgonen är de sedan redo att användas igen. När en månad gått, kasserar du linserna och börjar med ett nytt par. Dessa linser finns för så gott som alla synfel.

 

 Progressiva linser

ÖgaProgressiva/multifokala linser ska korrigera ålderssynthet. Vid ålderssynthet behöver du en lins med en speciell slipning som gör att du kan se bra på både nära och långt avstånd. Progressiva linser går att fås som endagslinser, veckolinser, månadslinser och dygnet-runt-linser. En lins som passar dig med ett aktivt liv!

 

Veckolinser

ÖgaDessa linser bär du under 1–2 veckor. Hur länge du bär linserna beror på vad din optiker sagt. Veckolinser finns för de flesta synfel och är enkla att rengöra. Den korta bärtiden gör att du minskar risken för ögonirritationer.

 

 

Toriska linser

Toriska linserÖga är en lins som korrigerar astigmatism – ett brytningsfel som gör att ögat har olika brytningskraft i olika riktningar. De toriska linserna gör tack vare de olika slipningarna på linserna att du kan se skarpt både på nära och långt håll. Även den här linsvarianten går att få i dygnet-runt-linser, endagslinser, månadslinser och veckolinser.

 

Färgade linser

Öga med färgade linser.

För dig som vill ändra ögonfärg efter humör och stil finns färglinser. Antingen väljer du ett par linser som enbart förstärker färgen du redan har eller så väljer du en variant som ändrar din färg helt. Vill du bara förstärka din egen färg ska du välja tinted-linser och vill du ha en mer markant förändring väljer du opaque-linser.

 

att Tänka på!

  • Kontakta en kontaktlinsoptiker och gör en synundersökning så får du veta förutsättningarna för just ditt linsbärande.
  • Vill du veta om du kan få en bättre lins för dina ögon ska du kontakta en optiker för en linskontroll. Hen kan reda ut din ögonstatus och hjälpa dig med ett linsrecept.
Läs också:

  Tillbaka till magazine