Synfel hos barn

Synfel hos barn – känn igen signalerna

När det kommer till synfel hos barn, så kan det vara svårt som förälder att veta hur det står till med barnets syn. Barn med nedsatt syn riskerar att utvecklas långsammare än barn med friska ögon. Lär dig känna igen alla varningssignaler så att du kan agera i tid.

Visste du om att 80% av våra skolors kunskapsinlärning lärs ut visuellt? Barn med synfel som inte är korrigerat kan därför lätt få problem vid inlärningen, vilket senare riskerar att påverka ditt barns utveckling. Mot den bakgrunden är det viktigt att upptäcka eventuella problem så snabbt som möjligt, för att underlätta för sitt barn. En fördel är dock att synfel hos barn 4 år och uppåt är att de själva kan berätta att de ser dåligt. 

Hur upptäcker man synfel hos barn?

Symtom för dålig syn hos barn kan vara väldigt diffusa och kan vara svåra att upptäcka, men om du vet med dig vilka tecken som du kan hålla utkik efter så är det enklare att upptäcka synfelet i tid. Genom att se efter följande tecken, så kan du ha god chans att upptäcka ditt barns synfel i tid.

Dålig syn hos barn – symtom som bör uppmärksammas

1. När ditt barn sitter för nära tv:n eller håller en bok för nära ansiktet.

2. Om ditt barn gnuggar sig i ögonen ofta när han/hon ska fokusera på något. Kliande ögon hos barn kan också vara ett tecken på allergier eller annan ögonsjukdom hos barn.

3. Använder sitt finger för att vägleda ögonen – detta beteendet uppstår ofta i samband med när de lär sig läsa eller om de tappar bort sig i texten, vilket kan vara ett tecken på synproblem. I alla fall om ditt barn envist fortsätter att läsa på det sättet.

4. Känsliga ögon mot inomhusbelysning, solsken eller kamerablixtar? Detta kan vara ett tecken på flera olika ögonproblem.

5. Om ditt barn stänger ett öga när de läser eller tittar på TV, så kan detta starkt indikera att barnet har brytningsfel eller annat synfel.

6. Om ditt barn får sämre skolresultat än vanligt vid upprepade tillfällen – detta Kan bero på att ditt barn inte ser vad läraren skriver på tavlan och inte vågar säga något om det.

7. Undviker att sitta vid dator eller surfplatta för att det gör ont i ögonen. Testa låta barnet ta en paus var 20:e minut och titta på något som är minst 6 meter bort i 20 sekunder. Om problemet kvarstår bör ni besöka en ögonläkare.

8. Om ditt barn kisar eller lutar huvudet åt sidan för att se tavlan i klassrummet bättre.

Ögonundersökning barn

För att se till att ditt barns ögon mår bra bör ni besöka ögonläkare ofta. Barn bör först undergå en synundersökning när de är 6 månader gamla och ytterligare en när de är 3 år gamla. Sedan bör barnet gå på regelbundna undersökningar från skolstarten och vidare upp i åldrarna.

Genom att besöka optikern ofta så kan de barn som har synfel upptäcka eventuella förändringar i tid så att barnet alltid har rätt styrka på sina glasögon eller linser. Vid alla fall där du misstänker synfel barn, så bör du genast ta kontakt med en optiker för att boka in en tid för synkontroll barn. Om ditt barn är tillräckligt stort för att hantera linser för barn, så kan du be optikern om ett linsrecept och hjälp att välja ut rätt linser.

Vikten med att skydda barns känsliga ögon

Med tiden så kan många synfel hos barn växa bort Till exempel så är de flesta barn översynta redan när de föds, vilket betyder att de ser sämre på nära håll än på långt håll. Detta beror på att barnets ögon inte har vuxit färdigt och detta synfel brukar i regel korrigeras med tiden. Ett barn är mycket aktivt om dagarna och beroende av sin syn för att kunna utvecklas normalt.

Barns ögon är också väldigt känsliga för solen och det är otroligt viktigt att skydda dem mot UV-strålning. Om barnet har synfel, så är det en god idé att också välja solglasögon med UV-skydd till ditt barn för maximalt skydd. Skador på linsen från solen kan vara sådant barnet inte märker av förrän barnet blir äldre. Det är alltid bra att vara extra noggrann med detta för att bevara synen i så gott skick som möjligt.

Tänk på detta gällande barn med nedsatt syn

När du ska välja glasögon till ditt barn så är det viktigt att välja en praktisk modell som är bekväm, men också fungerar väl när barnet är aktivt och springer eller busar. Barn rör sig betydligt mer än vad vuxna gör och kan enkelt råka tappa eller skada glas eller bågar. De flesta bågar är skapade för att passa barns aktiva livsstil perfekt och sitta bekvämt.

  • Barns bågar bör vara så pass höga över ögat att de inte kan se över den övre bågen. Detta eftersom att de ska få ett så brett synfält som möjligt.

  • Bågarna som säljs för barn är i regel anpassade för barn så att de inte ska glida och har i regel samtidigt en bra passform.

  • Det är viktigt att barnet känner sig bekväm med sina nya glasögonbågar och bör få vara med och välja vilken modell de gillar bäst själva (i samråd med dig och optiker givetvis).

Synfel är vanligt hos barn i alla åldrar. Sedan 2016 ingår det ett bidrag från landstinget i den region man bor för barn från 0 år upp till 19 år. Bidraget gäller för både linser och glasögon till barn. Detta erbjudande omfattar alla svenska barn och är väldigt bra för de barn som lider av synfel. För att få ta del av detta bidrag så krävs det bara att du har ett recept från optikern eller ögonläkaren och detta bidrag ligger på 800 kr.


Lotta Karlsson

Lotta Karlsson

Trendspanare med passion för glasögon, solglasögon och linser.

 Tillbaka till magazine