Linser i linsetuir.

8 smarta skötselråd för dina linser

Som van linsbärare vet du säkert hur man bäst tar hand om sina kontaktlinser. Men för dig som som är ny användare finns några smarta råd gällande skötsel och användning.

Självklart vill du att dina nya linser ska hålla så länge som de är tänkta att hålla och för att du ska få en sådan bra upplevelse som möjligt av ditt linsbärande kommer här ett gäng tips från optikern Carl Fredrik Kanington.

Så vårdar du dina linser bäst

·      Rengör kontaktlinserna direkt när du tagit ut dem, annars glömmer du lätt. Det är oftast bristande rutiner av rengöring som leder till kontaktlins-komplikationer eller ögoninflammation.

·     Gnugga linserna tillsammans med några droppar linsvätska och skölj sedan rikligt med linsvätska. På så sätt försäkrar du dig om att all smuts, även det mest envisa, släpper från linsen.

·      Använd aldrig linserna på annat sätt än vad de är avsedda och godkända för. Det kan ge smärtor i ögonen och efterföljande komplikationer.

·      Tvätta händerna innan hantering och använda aldrig kranvatten eller saliv. Dessa har ingen bakteriedödande effekt. Istället utsätter du dig för risken att drabbas av bland annat Acanthamöban. Det är en vattenburen parasit som kan orsaka en mycket smärtsam ögoninflammation och kan orsaka försämrad syn och i värsta fall blindhet.

·      Fyll linsbehållaren med två tredjedelar linsvätska och låt linserna desinficeras i minst fyra timmar, eller över natten. Då är linserna helt desinficerade innan nästa användning.

·      Byt ut linsetuiet regelbundet mot ett nytt varje månad. Etuiet kan lätt bli en bakteriehärd om du inte sköter det på rätt sätt. Trots noggrann rengöring samlas det alltid beläggningar av smuts. Av den anledningen bör man byta regelbundet, för att upprätthålla god linshygien

·      Använd inte linsvätska som passerat utgångsdatum. Flaskan och vätskan blir gammal och ohygienisk.

·      Använd enbart ögondroppar och linsvätska som rekommenderats av din optiker. Precis som att det finns olika linser, krävs också olika linsvätskor. Idag finns det en mängd olika på marknaden, med olika funktioner. Fråga optikern vilken linsvätska just du bör använda!


Om du är osäker på vilka produkter som krävs för att rengöra eller förvara linserna över natten, kontakta vår kloka kundservice på telefon 020 – 23 20 20.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

 Tillbaka till magazine