Händer som putsar glasögon.

Så slipper du repiga glasögon

En vanlig fråga vi får är hur man undviker att få repiga glasögon. Här berättar vi om de vanligaste orsakerna till repor och hur du slipper dem.

Med god skötsel ökar du livslängden på dina glasögon med många år. En god skötsel gör dessutom du ser bättre. Repiga glasögon är inte bara ett skönhetsfel, skårorna på glasen gör också att ljuset sprids fel, vilket leder till irriterade ögon.  Så hur undviker du allt detta?

Glasögon och glasögonfodral.
Använd fodralet till dina bågar när du inte använder dem så slipper du att repa glaset.

1. Förvara dina glasögon i ett fodral

En bra början är att alltid förvara dina glasögon i fodralet när du inte använder dem. Om du till exempel bär dem i fickan är risken för att få repiga glasögon mycket större.

2. Torka av glasögonen

Torka av glasen dagligen med en mikrofiberduk som är speciellt utformad för glasögon. Damm och smuts ger lätt små repor vilka i förlängningen förstör glasen. Tänk även på att vårda duken som du bäst förvarar i samma fodral för att undvika onödigt damm.

3. Skölj i ljummet vatten

Innan du putsar glasögonen, skölj dem i ljummet vatten. Då får du bort partiklar som annars riskerar att repa ytan. Undvik att skölja dem i för hög vattentemperatur då en sådan kan orsaka sprickor i ytbehandlingen.

4. Använd putsmedel

Använd putsmedel för glasögon eller PH-neutralt diskmedel. Använd aldrig produkter som innehåller ammoniak som t.ex. fönsterputs. På så vis håller du ytbehandlingen intakt. Använd aldrig aceton till att rengöra glasögon eller bågar eftersom det kan förstöra ytbehandlingen och bågmaterialet.

5. Undvik hög värme

Undvika att utsätta dina glasögon för höga temperaturer. Låt dem aldrig följa med in i bastun och var extra försiktig när du öppnar ugnsluckan. Temperaturer över 80 grader skadar nämligen även de tåligaste glasögonen.

Lär mer om hur du rengör dina glasögon här.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

 Tillbaka till magazine