Kvinnlig linsanvändare.

5 ovanor hos linsanvändare

När du använt linser ett tag finns risken att utveckla ovanor som kan vara direkt skadliga för dina ögon. Läs om de vanligaste ovanorna och varför du bör undvika dem.

Det kan vara enkelt att lära sig att ta hand om sina linser, men det kan vara minst lika enkelt att utveckla ovanor när det kommer till skötseln av dina linser. Här listar vi de fem vanligaste ovanorna och varför du bör undvika dem.

  1. Överanvända linser

Tyvärr är en av de vanligaste ovanorna också en av de farligaste: att använda linser längre än vad de är tänkta att användas. Oavsett om du bär endagslinser, veckolinser eller månadslinser bör du aldrig ha dem i längre än vad det är tänkt. Linsernas positiva egenskaper försämras snabbt, och överanvändning kan leda till torra ögon och eventuellt till ögoninfektioner.

  1. Sova med linser

Om inte kontaktlinserna är specifikt utvecklade för att du ska kunna sova med linser bör du alltid ta ut dem innan du går och lägger dig. Ögonlocken är utformade för att fukta dina ögon under natten så att eventuella bakterier försvinner. Om du har dina linser i kommer dem suga åt sig fuktigheten vilket gör dina ögon torra när du vaknar. I värsta fall kan det leda till inflammationer och skador på hornhinnan.

  1. Återanvända linsvätskan

När du har använt linsvätska för att rengöra dina linser bör du aldrig använda den använda linsvätskan. För du skulle väl inte tvätta din disk eller dina kläder med smutsigt vatten? När du rengjort dina linser med linsvätska hamnar eventuella bakterier och smuts från linserna i linsvätskan. Återanvändning av linsvätska kan leda till ögoninfektioner.

  1. Bada och duscha med linser

Linser är designade för att hålla inne fukt. Vatten innehåller flera organismer som kan vara skadliga för dina ögon, så om du badar eller duschar med linser i dina ögon kommer vattnet att stanna kvar i ögat vilket kan leda till ögoninfektioner.

  1. Rengöra linserna i munnen

Det borde ses som en självklarhet att inte rengöra linserna i munnen, men det är en ovana som allt för många linsbärare ägnar sig åt. Munnen innehåller tiotusentals olika typer av bakterier, och de allra flesta av dem är skadliga att få in i dina ögon.

Martin Greve

Martin Greve

Redaktör LensWay

Önskar att han själv myntat det odödliga citatet "The future's so bright I gotta wear shades". Drömmer om guldglittrande 70-talsbågar på nätterna och skriver om optik, mode och ögonhälsa på dagarna.

 Tillbaka till magazine